c S
Dnevne novosti

Sabor razmotrio Zakon o legalizaciji bespravne gradnje

13.07.2011 07:20 ZAGREB, 12. srpnja 2011.(Hina), Sabornici su razmotrili prijedlog Zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama, kojim se uređuju uvjeti, postupak i pravne posljedice uključivanja u pravni sustav nezakonito izgrađenih zgrada poštivanjem prostornih, socijalnih, gospodarskih i tehničkih zahtjeva, po kojemu bi mogućnost legaliziranja imali vlasnici nelegalnih objekata izgrađenih do 21. lipnja ove godine.
Zakonom je utvrđena mogućnost legalizacije objekata, ali vodeći računa o zaštićenim područjima, području nacionalnih parkova, pomorskome dobru, prometnim koridorima. Njime će se riješiti problem 150.000 nelegalnih građevina u Hrvatskoj, koji u proteklih 40 godina nije riješen, a svi koji žele legalizirati svoju nelegalnu nekretninu zahtjev za to moći će podnijeti do kraja 2012.

U odnosu na prvo čitanje promijenjen je i omjer u kojem će se prihod od naknade dijeliti između države i lokalnih jedinica - prvotno je bio predviđen omjer 75:25 posto u korist države, a sada bi to bio omjer od 50:50 posto. Marina Matulović-Dropulić, najavivši potporu HDZ-ova kluba, istaknula je da će se, po zakonskom prijedlogu, legalizirati građevine izvan građevnog područja, ali ne i unutar gospodarskih i turističko-ugostiteljskih zona, koje nemaju takvu namjenu (npr. stambene).

Na takvu legalizaciju suglasnost će davati jedinice lokalne samouprave, kazala je, dodavši da je sada za legalizaciju potrebno puno manje dokumentacije nego prije. Damir Kajin (Klub IDS-a) kazao je kako je osobno protiv rušenja, no izrazio je bojazan da bi zakon mogao potaknuti divlju gradnju.

Zauzeo se da se novcem od legalizacije uredi dio komunalne infrastrukture. Zlatko Koračević (Klub HNS-HSU) drži da bi u prvom redu trebalo legalizirati objekte koji služe za proizvodnju te predložio da prijedlog zakona ide u treće čitanje kako bi im bio prihvatljiv. Luka Denona (Klub SDP-a) drži da bi zakon bio puno bolji kad bi legalizacija obiteljskih kuća bila besplatna, a objekata izgrađenih isključivo za stjecanje zarade bila masno naplaćena.

U pojedinačnoj raspravi Mirela Holy (SDP) kazala je da je preventivno djelovanje jako bitno kako za desetak godina opet ne bismo imali slično stanje, jer je to vrlo loša poruka građanima koji poštuju hrvatske zakone. Ustvrdila je da je ponekad represija najbolja prevencija, dodavši kako postoji i instrument ovrhe nad takvim objektima. Izrazila je sumnju u provedivost predložena Zakona.