c S
Dnevne novosti

Sabor: razmotrene izmjene Zakona o prostornom uređenju

13.07.2011 07:24 ZAGREB, 12. srpnja 2011.(Hina), Saborski zastupnici završili su raspravu o izmjenama i dopunama Zakona o prostornom uređenju i gradnji koji bi trebao ubrzati i pojednostavniti pojedine postupke i osigurati daljnju zaštitu prostora i sustavan rad na prostornom uređenju.
Obrazlažući prijedlog u ime predlagatelja, ministar zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Branko Bačić kazao je da je svrha njegova donošenja ukloniti zapreke ulaganjima i skratiti rokove donošenja prostorno-planskih dokumenata te pojednostavniti i ubrzati postupak izdavanja akata za gradnju.

Naveo je da bi se izmjenama i dopunama ubrzao postupak izrade prostornih planova, a skratio bi se i postupak izdavanja lokacijskih dozvola jer se podnositelju omogućuje da sam pribavi uvjete umjesto da to čini tijelo koje ju izdaje. Omogućit će se, kaže, daljnja decentralizacija u prostornom uređenju jer su u zaštićenu obalnom području županije ovlaštene izdavati suglasnosti na provedbene dokumente prostornog uređenja.

Ubrzat će se provedba ulaganja neovisno o tome je li ulagač jedinica lokalne samouprave ili tko drugi jer će se ulagač ugovorom obvezati da uvede potrebnu infrastrukturu, ustvrdio je. Ministar Bačić istaknuo je da sadašnji Zakon omogućuje etažiranje smještajnih građevina, ali da se po novom jasnije određuje kako se to može provoditi.

"Time se ne pridonosi daljnjoj apartmanizaciji i betonizaciji obale, već boljem nadzoru prostornog uređenja", ustvrdio je Bačić. Izmjenama se dopušta fleksibilnost u planiranju zona T1 i T2 u području ugostiteljsko-turističke namjene izvan naselja glede omjera hotela i vila i objašnjava odredba o nemogućnosti, odnosno mogućnosti etažiranja u tim zonama.

Govoreći u ime kluba SDP-a Mirela Holy kazala je da je trebalo donijeti nov zakon jer se mijenja više od 30 posto Zakona. Osim toga, po njezinu mišljenju, trebalo je razdvojiti prostorno uređenje od graditeljstva, jer su im ciljevi različiti pa nije logično da su u jednom zakonu.

Holy je ustvrdila da izmjene i dopune neće povećati ulaganja u turizam, nego će pridonijeti da vrlo vrijedno zemljište posluži kao leno za potrebe špekulanata i olakšati im posao. Upozorila je na opasnost da se tzv. točkastim urbanizmom uništi jedan od najvrjednijih resursa u Hrvatskoj.

Marina Matulović-Dropulić (Klub HDZ-a) najavila je potporu izmjenama i dopunama Zakona, dodavši da će se njime omogućiti županijama da preuzmu poslove u prostornom uređenju. Položajna renta postoji i utvrđuju ju jedinice lokalne samouprave, no nijedna nije iskoristila tu mogućnost.

Damir Kajin (Klub IDS-a) ustvrdio je da je zakon o etažiranju (kako ga on naziva) jedan od najštetnijih za budućnost priobalnog područja i da ga treba zaustaviti. Po njegovim riječima svjesno se pogoduje vlasnicima kapitala, a ne onima koji ga nemaju.

Zlatko Koračević (Klub HNS-HSU) najavio je potporu pristane li predlagatelj na treće čitanje te da njegovim donošenjem treba omogućiti održiv razvoj, kako se ne bi uništio jedan od najvažnijih hrvatskih resursa.