c S
Dnevne novosti

Sabor počeo raspravu o novom Kaznenom zakonu

13.07.2011 07:26 ZAGREB, 12. srpnja 2011.(Hina), Saborski zastupnici popodnevni su rad nastavili raspravom o prijedlogu novog Kaznenog zakona koji predviđa više novih kaznenih djela, a novine se posebno odnose na gospodarska kaznena djela te kaznena djela protiv radnih odnosa.
Prijedlogom zakona, koji je predstavio ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, predviđa se da će se poslodavci koji ne isplaćuju plaće kako bi pribavili protupravnu imovinsku korist sebi ili drugomu kazniti zatvorom do tri godine. To se odnosi na poslodavce za koje se u postupku utvrdi da su imali novac namijenjen za isplatu plaća, ali ih namjerno nisu utrošili u tu svrhu, već kako bi sebi ili drugomu priskrbili protupravnu korist.

Pooštren je kazneni okvir za mnoga kaznena djela, a za kaznena djela za koja su izricane kazne zatvora od šest mjeseci do godine dana željelo se postići da ih se izriče samo iznimno. One bi se, po novim odredbama, uglavnom zamijenile radom za opće dobro i novčanom kaznom.

Zakonskim prijedlogom, najviša kazna za osobito teška kaznena djela s dosadašnjih 40 povećana je na 50 godina, a bit će izrečena ako zbroj pojedinačnih teških kaznenih djela nadmaši predviđenu zatvorsku kaznu od 40 godina. Novine su i u vezi s kažnjavanjem zlostavljanja na radu (mobbing), a predviđena je kazna zatvora od jedne godine, za teže slučajeve do tri godine, a za kazneno djelo silovanja više nije potrebno dokazivati prisilu, nego samo dokazati da nije bilo pristanka.

Novo je kazneno djelo i obijesna vožnja, a novine su povezane i s kaznama za nasilje u obitelji. Povećavaju se i kazne za primanje i davanje mita s dosadašnjih šest mjeseci do pet godina na najmanje jednu do osam godina. U novom zakonu i dalje ostaje odredba po kojoj je posjedovanje droge kazneno djelo iako će zatvorska kazna za to djelo ipak biti iznimka te će se u pravilu izricati novčana kazna ili rad za opće dobro.

Novi kazneni zakon počeo bi se primjenjivati od 1. srpnja 2013., odnosno kad Hrvatska uđe u Europsku uniju. Ingrid Antičević-Marinović je u ime Kluba SDP-a najavila potporu prijedlogu novog kaznenog zakona iznijevši primjedbu kako kazneno djelo iz nehaja nije dovoljno sankcionirano jer se njime mogu prouzročiti strašni gubitci ljudskih života i materijalnih dobara.

Pozdravila je i zaštitu ljudskog dostojanstva pojačanim kažnjavanjem povrjede časti i ugleda te neisplate plaća. Zauzela se i za najstrože kažnjavanje trgovine ljudima i ljudskim organima. Milorad Pupovac je u ime Kluba SDSS-a kazao kako je neisplata plaća ravna uzimanju novca iz tuđeg džepa i podupro je njezino kažnjavanje kao i snažnije kažnjavanje klevete kako bi se učinkovitije zaštitilo ljudsko dostojanstvo.

Smatra da bi posjedovanje lakih droga trebalo kažnjavati prekršajno kako bi se izbjeglo da mladi ljudi budu obilježeni za sav život. Prometne kazne su vrlo oštre, ponegdje i drakonske, i pretpostavljam da će najčešće biti zamijenjene radom za opće dobro i neće opteretiti kaznene ustanove, rekao je Pupovac.

Istaknuo je da pozivanje na nasilje i mržnju valja primjereno kazniti. Ana Lovrin je u ime Kluba HDZ-a najavila potporu novom zakonu, kojim se štite društvena dobra, uvode nova kaznena djela i poboljšava njihov opis kako bi se postigla učinkovitija zaštita, te reformira sustav zastare.

Vlada je prihvatila povećanje dugotrajne kazne zatvora kako bi se onemogućio izlazak na slobodu počiniteljima najtežih kaznenih djela čija je resocijalizacija gotovo nemoguća. Pozdravila je predloženo izricanje afirmativnih sankcija za kaznena djela za koje je propisana zatvorska kazna do šest mjeseci - rad za opće dobro.

U vezi s kaznenim djelom neisplate plaća Lovrin se zauzela da se zadrži sadašnja formulacija - da se kazni tko iz neopravdanih razloga ne isplati plaću ili tko namjerno ne isplati plaću radnicima, jer ju smatra povoljnijom za radnike. Damir Kajin je u ime Klub-a IDS-a) najavio potporu zakonu, no apsurdnim je ocijenio da se za silovanje u braku kažnjava s 15 godina, odnosno pet više od "običnog" zapitavši tko će dokazivati kvalifikaciju.

Dodao je kako ima dojam da su na odredbe utjecale žene u radnoj skupini. Smatra da treba kazniti neisplatu plaća jer "bez plaće nisu radili ni robovi, ni kmetovi". Ne vidim da postoji volja da se sankcionira kriminal u pretvorbi i privatizaciji i očito je da se pojedince koji su postali stupovi društva neće dirati, ocijenio je. Smatra da su za sramoćenje propisane kazne previsoke. O zakonskom prijedlogu u tijeku je pojedinačna rasprava.