c S
Dnevne novosti

Jandroković u Beču na konferenciji posvećenoj Hrvatskoj

14.07.2011 07:08 ZAGREB, 13. srpnja 2011.(Hina), Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković sudjelovao je u srijedu u Beču na otvorenju konferencije pod nazivom "Hrvatska – 20 godina neovisnosti – potencijali hrvatskog doprinosa Europskoj uniji", priopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija.
Konferenciju, koju su organizirali Diplomatska akademija u Beču, Savezno ministarstvo za europske i međunarodne poslove Republike Austrije, te Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Republici Austriji, otvorio je zajedno s potpredsjednikom austrijske Vlade i saveznim ministrom za europske i međunarodne poslove Michaelom Spindeleggerom.

Ministar Jandroković iskazao je posebnu zahvalu austrijskoj Diplomatskoj akademiji na doprinosu jačanju temelja hrvatske diplomacije, te pruženoj prilici brojnim hrvatskim diplomatima da tijekom proteklih godina steknu dodatna diplomatska znanja i iskustva. Govoreći o proteklih dvadeset godina hrvatske samostalnosti, ministar Jandroković je istaknuo kako je u tom razdoblju Republika Hrvatska prošla kroz tri tranzicije – iz komunizma u demokraciju i slobodno tržišno gospodarstvo, iz SFRJ u samostalnu i suverenu državu te iz rata u mir.

Napomenuo je pritom kako je Hrvatska gotovo cijelo prvo desetljeće samostalnosti bila posvećena obrani suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti, u drugom desetljeću sve snage je usmjerila na ostvarenje strateških ciljeva – članstvo u NATO-u i Europskoj uniji, dok će treće desetljeće biti posvećeno gospodarskom razvoju, rastu bruto domaćeg proizvoda, privlačenju stranih investicija, daljnjem jačanju međunarodnog položaja Republike Hrvatske i još dubljoj integraciji u Europskoj uniji i NATO-u.

Istaknuvši odlične bilateralne odnose, ministar Jandroković još je jednom uputio zahvalu Austriji te ministru Spindeleggeru na osobnoj podršci u zaključenju hrvatskih pristupnih pregovora do kraja lipnja ove godine. Uz odličnu političku suradnju i čestu razmjenu posjeta na visokim razinama, ministar je napomenuo kako su i gospodarski bilateralni odnosi intenzivni i u stalnom porastu.

Austrija je najveći strani investitor u Hrvatskoj i partner s kojim će se i u budućnosti nadograđivati suradnja u području gospodarstva, kazao je ministar, posebno istaknuvši područja u kojima Hrvatska vidi velike potencijale, poput energetike, transporta, zaštite okoliša i turizma.

Jandroković je poručio kako će Hrvatska, kao nova članica Europske unije predstavljati dodatnu vrijednost za Uniju, a kao prva zemlja jugoistočne Europe uključena u unutarnje tržište Unije i njezin ključan gospodarski partner u regiji, ima velike mogućnosti da postane jedno od najvitalnijih gospodarstava u ovom dijelu Europe.

Kroz članstvo u brojnim regionalnim inicijativama Hrvatska pridonosi regionalnom razvoju u skladu s kohezijskom politikom Europske unije, kazao je ministar Jandroković. Posebno je pritom istaknuo zajednički interes Hrvatske i Austrije u provedbi nedavno usvojene Strategije Europske unije za dunavsku regiju.