c S
Dnevne novosti

Sabor: izmjene Zakona o odgoju i obrazovanju

14.07.2011 07:20 ZAGREB, 13. srpnja 2011.Hina, Sabor je raspravio izmjene Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, kojima se kani poboljšati segmente odgojno-obrazovnog sustava u kojima su uočene teškoće.
Izmjenama bi se s 1. siječnja 2012. na 1. siječnja 2015. prolongirao rok stupanja na snagu zakonske odredbe koja propisuje uvjete koje moraju ispuniti kandidati za ravnatelje škola.

Ravnateljima školskih ustanova kojima prestaje ugovor o radu, a koji su u trenutku prestanka nezaposleni i nisu navršili 65 godina života i 15 godina radnog staža, omogućuje se pravo prijave uredu državne uprave ili Gradu Zagrebu koji vodi evidenciju o radnicima za kojima je prestala potreba za vrijeme dok ispunjavaju uvjete za zapošljavanje.

Predviđa se da spomenuti ured na prijedlog stručnog povjerenstva donosi rješenje o prijevremenom upisu, odgodi upisa u prvi razred osnovne škole, privremenom oslobađanju od školovanja, primjerenom programu osnovnog ili srednjeg obrazovanja za učenike s teškoćama u razvoju i o uključivanju učenika u redoviti program radi prestanka razloga za primjereno školovanje.

Nastoji se pojednostaviti i roditeljima učiniti jeftinijim vođenje evidencije o učenicima na način da se od prvog do osmog razreda osnovne škole izdaju svjedodžbe za razliku od dosadašnje prakse da se učenicima izdaju učeničke knjižice.

Predlaže se izmjena sastava školskog odbora, na način da u školskom odboru nisu više zastupljeni članovi koje predlažu uredi državne uprave odnosno Ministarstvo uprave za škole kojima je osnivač Grad Zagreb, kao i izmjene odredbe o raspuštanju školskog odbora.

Nevio Šetić (klub HDZ-a) najavio je potporu izmjenama Zakona, rekavši među ostalim da se njima pojednostavljuje i racionalizira vođenje evidencija o učenicima tako da se svim učenicima svih razreda osnovne škole izdaje svjedodžba, pa učenička knjižica izlazi iz uporabe.

Reizbor ravnatelja pomiče se s 1. siječnja 2012. za tri godine i rješava se pitanje ljudi koji mogu godinu ili dvije prije mirovine ostati bez posla. Marija Lugarić (Klub SDP-a) drži da je zakonu umjesto nekakvog lickanja treba velika rekonstrukcija, jer je njegova trogodišnja primjena pokazala značajne nedostatke.

Upozorila je na problem doškolovanja ravnatelja s višom stručnom spremom (VŠS) kako bi stekli visoku stručnu spremu (VSS), jer, kako je rekla, resorno ministarstvo nije ništa učinilo da se osnuju programi i to omogući nastavnicima matematike, fizike, kemije, geografije i povijesti.