c S
Dnevne novosti

Napolitano u Hrvatskom saboru

15.07.2011 07:14 ZAGREB, 14. srpnja 2011.(Hina), Skorim hrvatskim pristupanjem Europskoj uniji poduprijet će se i euroatlantska perspektiva cijeloga Balkana, rekao je u četvrtak u Hrvatskome saboru talijanski predsjednik Giorgio Napolitano u govoru kojim je Hrvatskoj čestitao na nedavnu završetku pristupnih pregovora i skorom ulasku u Europsku uniju.
"Uspjeh Hrvatske važan je primjer. Potvrđuje da proces proširenja ostaje otvoren i ostalima", rekao je Napolitano. Regionalna suradnja potvrđuje "da su odbačeni ostaci prošlosti, te da se razlike prihvaćaju kao bogatstvo", rekao je Napolitano. "Italija i Hrvatska mogu poduprijeti euroatlantsku perspektivu cijelog balkanskog prostora", rekao je.

"Moguće je rušiti stare ograde, otvoriti granice", rekao je talijanski predsjednik, čestitavši Hrvatskoj na završetku pregovora s EU-om. "To je povijesno dostignuće koje ste ostvarili nakon šest godina teških i složenih pregovora. Možete se ponositi", rekao je Napolitano saborskim zastupnicima, među kojima su sjedili i hrvatski predsjednik Ivo Josipović i premijerka Jadranka Kosor.

Napolitano se prije govora u Saboru sastao s Josipovićem, Kosor i Lukom Bebićem, predsjednikom Hrvatskog sabora. Napolitano je odao priznanje i hrvatskome državnom vodstvu na "strateškoj odluci da ulože trud na ostvarivanju regionalne suradnje". Talijanski je predsjednik izrazio zadovoljstvo statusom talijanske nacionalne manjine u Hrvatskoj.

"Talijanska manjina u Istri, Dalmaciji i Rijeci uživa puno poštovanje temeljnih prava i financijsku pomoć hrvatske vlade, (među ostalim) i dvostruko pravo glasa", rekao je Napolitano. "To su važna postignuća koja duboko cijenim", rekao je Napolitano i za početak rujna najavio novi susret sa hrvatskim i slovenskim predsjednikom u Puli.

Napolitano je u prvom posjetu Hrvatskoj otkako je u svibnju 2006. došao na položaj talijanskoga predsjednika. Riječ je o uzvratnom posjetu, jer je bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić bio u službenom posjetu Rimu u studenome 2009. U pratnji talijanskog predsjednika je i ministar vanjskih poslova Franco Frattini, koji će se poslijepodne u zgradi Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija sastati s hrvatskim kolegom Gordanom Jandrokovićem.

Napolitanov posjet bio je najavljen kao dvodnevni, budući da je u petak trebao obići i Pulu, gdje se zajedno s Josipovićem trebao u Areni sastati s brojnim pripadnicima talijanske zajednice, ali je skraćen na jednodnevni zbog stanja u Italiji, gdje bi u petak parlament trebao usvojiti plan poravnavanja državnog proračuna sa rezovima od 47 milijardi eura do 2014. godine.

Predsjednik stoga taj dan mora biti u zemlji, dok program boravka u Zagrebu ostaje nepromijenjen. Josipović se dosad u nekoliko navrata susretao s Napolitanom, posljednji put 2. lipnja, na dan Talijanske Republike, kad je hrvatski predsjednik bio u Rimu na velikoj proslavi 150. obljetnice ujedinjenja Italije.