c S
Dnevne novosti

Sabor: potpora jačanju veza s iseljenom Hrvatskom

15.07.2011 07:24 ZAGREB, 14. srpnja 2011.Hina, Saborski klubovi poduprli su na raspravi prijedlog Zakona o Hrvatima izvan Hrvatske kojim se po prvi put sustavno uređuje odnos s Hrvatima izvan Hrvatske, što je i ustavna obveza države.
Zakon definira tri skupine Hrvata izvan domovine - pripadnici suverenog i konstitutivnog hrvatskoga naroda u BiH, pripadnici hrvatske manjine u europskim zemljama te Hrvati iseljenici u prekomorskim i europskim zemljama i njihovi potomci. Hrvatska bi svoj odnos s Hrvatima izvan zemlje temeljila na uzajamnoj suradnji i pružanju pomoći te jačanju njihovih zajednica, poštujući sve posebnosti i različite potrebe hrvatskih zajednica izvan Hrvatske.

Namjera je Zakona povezivanje svih Hrvata u ostvarivanju zajedništva kroz kulturno, obrazovno, gospodarsko i drugo povezivanje s matičnom državom u cilju jačanja hrvatskog identiteta. Zakon predviđa uvođenje statusa Hrvata bez hrvatskog državljanstva kako bi se očuvale hrvatske zajednice, kao i osiguravanje olakšica prilikom turističkih boravaka u Hrvatskoj kroz uvođenje tzv. "Hrvatske kartice" (CRO Card) koja bi iseljenicima omogućila povoljniji pristup određenim uslugama prilikom boravka u Hrvatskoj, a u svrhu razvoja Hrvatske kao turističkog odredišta.

Predviđa se i poticanje osnivanja katedri na hrvatskom jeziku u inozemstvu gdje žive Hrvati, kao i proglašenje "Dana Hrvata izvan Republike Hrvatske". Iako su podržali Zakon u prvom čitanju, oporbeni klubovi u raspravi su prigovorili jer vlada zakon priprema u predizborno vrijeme.

"Zašto se čeka kraj mandata, stvara se dojam da je to predizborni trik", kazala je Tatjana Šimac Bonačić u ime SDP-a, naglasivši kako bi donošenje takvog zakona trebalo biti u nacionalnom, a ne interesu neke stranke. "Taj Zakon ne bi trebao biti podloga za dobivanje političkih poena", poručila, upitavši znači li to što zakon predviđa osnivanje novih institucija da one postojeće nisu radile svoj posao.

I Boru Grubišića (HDSSB) smeta što se zakon donosi u predizborno vrijeme, a i dosadašnju brigu prema Hrvatima u BiH ocijenio je tek u korist izbora. No, najavio je da će HDSSB, bez obzira na prigovore te zbog nužnosti jačanja veze između iseljene i domovinske Hrvatske, zakon podržati.

Oporbene prozivke o zakonu kao predizbornom odbacio je Ivan Bagarić u ime HDZ-a, naglasivši da je inicijativa za donošenje zakona pokrenuta prije desetak godina, "a stvari dođu na svoje mjesto kada dođu". Sve je zastupnike pozvao da Zakon dožive kao nacionalni, a ne stranački, da ne dijele iseljenu i domovinsku Hrvatsku, već potiču jačanje međusobnih veza.

"Svi Hrvati, bez obzira gdje žive, imaju isti nacionalni identitet i pripadnici su istog kulturnog miljea", poručio je Bagarić.