c S
Dnevne novosti

Jandroković se sastao s Frattinijem

15.07.2011 07:08 ZAGREB, 14. srpnja 2011.(Hina), Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković sastao se u četvrtak s talijanskim ministrom vanjskih poslova Francom Frattinijem, koji je boravio u pratnji talijanskog predsjednika Giorgia Napolitana tijekom službenog posjeta Hrvatskoj te mu je zahvalio na snažnoj talijanskoj potpori tijekom hrvatskih pristupnih pregovora, priopćeno je iz MVPEI-a.
Ministri su izrazili zadovoljstvo ponovnim susretom te potvrdili izvrsne bilateralne odnose između dviju zemalja.

To je posebice razvidno iz rada Koordinacijskog odbora ministara koji će se ponovno sastati u prvoj polovici rujna.

Također su izrazili nadu u dodatno unaprjeđene bilateralne gospodarske suradnje između dviju država, ponajprije u području malog i srednjeg poduzetništva.

Ministar Frattini čestitao je hrvatskoj Vladi na uspješno okončanim pregovorima i svim provedenim reformama tijekom tog procesa.

Ministar Jandroković istaknuo je kako je kroz ispunjavanje postavljenih kriterija Hrvatska pokazala da ima potrebne kapacitete, te će u tom smjeru i ubuduće nastaviti aktivnosti na putu prema članstvu u Uniji.

Na sastanku je bilo riječi i o rješavanju problema ometanja digitalnog signala hrvatskih televizija iz odašiljača s područja Italije.

Sugovornici su konstatirali kako je postignut napredak, no da još uvijek postoje određeni problemi u emitiranju na području Istre.

U tom smislu talijanska strana se obvezala da će žurno poduzeti potrebne mjere u cilju što skorijeg rješavanja postojećih problema.

Tijekom razgovora također je bilo riječi i o stanju u jugoistočnoj Europi, s posebnim naglaskom na situaciju u Bosni i Hercegovini.

Sugovornici su se složili kako završetak hrvatskih pregovora predstavlja snažan poticaj za sve preostale zemlje regije, te obostrano ponovili potporu euro-atlantskoj perspektivi svih zemalja regije, u cilju postizanja pune stabilnosti i prosperiteta toga područja.