c S
Dnevne novosti

Vlada predložila deklaraciju o promicanju europskih vrijednosti u JI Europi

15.07.2011 07:18 ZAGREB, 14. srpnja 2011.(Hina), Vlada je sa sjednice Hrvatskom saboru predložila donošenje deklaracije o promicanju europskih vrijednosti u jugoistočnoj Europi kojom bi se dala potpora zemljama jugoistočne Europe u ostvarivanju europske i euroatlantske perspektive te izrazilo čvrsto stajalište Hrvatske da otvorena pitanja koja su bilateralnog karaktera, kao što su npr. granična, ne smiju kočiti pristupanje država kandidatkinja u EU.
Tijekom cijelih pregovora isticali smo da ćemo podupirati i europske i euroatlantske perspektive naših susjeda. Završetak pregovora Hrvatske s EU jasan je znak, poruka jugoistočnoj Europi da je taj proces moguće završiti, da ga je moguće završiti uspješno i da je moguće provesti reforme, istaknula je premijerka Jadranka Kosor.

U deklaraciji, čije je donošenje predložila Saboru, ističe se da će se Republika Hrvatska, osnažena završetkom pristupnih pregovora i ulaskom u Europsku uniju 1. srpnja 2013. godine, i dalje zauzimati za promicanje europskih vrijednosti mira, slobode, vladavine prava, demokracije i socijalnog tržišnog gospodarstva.

Kao članica NATO-a i uskoro Europske unije, Hrvatska će, kako se navodi, posebno brinuti o promicanju navedenih vrijednosti u jugoistočnoj Europi. Republika Hrvatska smatra politiku proširenja Europske unije jednom od njenih najuspješnijih politika, naglašava se u deklaraciji i dodaje da će se Hrvatska i „dalje odlučno zauzimati za nastavak procesa proširenja, temeljenog na individualnom vrednovanju postignuća od strane država kandidata u ispunjavanju kriterija te preuzimanju i provedbi pravne stečevine Europske unije“.

„Čvrsto je stajalište Republike Hrvatske da otvorena pitanja između država koja su bilateralnog karaktera, kao što su, na primjer, granična pitanja, ne smiju kočiti pristupanje država kandidata u Europsku uniju od početka procesa do stupanja na snagu Ugovora o pristupanju“, navodi se u deklaraciji.

Za Republiku Hrvatsku je od posebnog interesa da sve zemlje jugoistočne Europe nastave s reformama koje su potrebne za postizanje i primjenjivanje standarda Europske unije i NATO-a. Na temelju vlastitog iskustva, Republika Hrvatska smatra da takav reformski proces ima stabilizirajuću i razvojnu dimenziju.

U tom pogledu, Republika Hrvatska će i dalje pružati potporu svim zemljama jugoistočne Europe u provođenju reformi, pridržavajući se pritom politike striktnog i poštenog procjenjivanja napretka u ostvarivanju europske i euroatlantske perspektive svakog pojedinog kandidata, zaključuje se u deklaraciji čije je donošenje Vlada predložila Saboru.