c S
Dnevne novosti

Josipović: odšteta svima koji su izgubili imovinu

15.07.2011 07:10 ZAGREB, 14. srpnja 2011.(Hina), Povijest se ne može promijeniti, ali treba ispoštovati ono što je dogovoreno međudržavnim sporazumima i pravo na obeštećenje ili povrat imovine imaju svi koji su bili oštećeni, rekao je u četvrtak u Zagrebu hrvatski predsjednik Ivo Josipović.
Josipović je to rekao u odgovoru na pitanje o tome što Italija može očekivati od odluke hrvatske Vade kojom su na povrat imovine oduzete u komunističkom razdoblju pravo prvi put dobile i osobe koje nisu bile obuhvaćene Osimskim i rimskim sporazumima.

"Talijanski, ali i svi drugi državljani koji nisu obuhvaćeni Osimskim sporazumima imaju pravu na povrat imovine i tu neće biti nikakve diskriminacije, što je potvrđeno i odlukom Ustavnog suda RH", kazao je Josipović tijekom zajedničke izjave za novinare s talijanskim predsjednikom Giorgiom Napolitanom.

"Važno je za našu demokraciju, za naše gospodarstvo i za moralni ustroj našeg društva da se obeštete svi kojima je imovina oduzeta" kazao je predsjednik Josipović.