c S
Dnevne novosti

Britanija protiv upostave glavnog stožera EU-a

19.07.2011 07:14 BRUXELLES, 18. srpnja 2011.Hina, Velika Britanija je u ponedjeljak uložilo veto na prijedlog za uspostavu stalnog glavnog stožera EU-a, tvrdeći da bi to bio nepotrebni trošak budući da se za te svrhe mogu koristiti strukture NATO-a.
"Velika Britanija neće dati svoj pristanak za uspostavu stalnog glavnog stožera EU-a, ni sada ni ubuduće", izjavio je britanski ministar vanjskih poslova William Hague.

"Mi se tome protivimo jer bismo tako udvostručile strukture koje već imamo u NATO-u i jer bi se zauvijek razdvojilo planiranje u EU i NATO-u", dodao je Hague.

O uspostavi glavnog stožera EU-a razgovaralo se u ponedjeljak u Bruxellesu na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja članica.

Prijedlog za uspostavu europskog glavnog stožera iznijela je visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Asthon.

Tu ideju snažno podržava Francuska, koja želi da se u Bruxellesu uspostavi glavni stožer za buduće vojne i civilne misije EU-a.

Većina članica EU-a također podržava tu ideju, ali da bi bila prihvaćena potrebna je suglasnost svih zemalja članica.

Ministar Hague je rekao da njegova zemlja podupire jačanje obrambenih kapaciteta Europske unije, ali ne kroz stvaranje jedinstvenog glavnog stožera.

Sadašnjim operacijama EU-a upravlja se iz pet nacionalnih glavnih stožera u Njemačkoj, Francuskoj, Grčkoj, Italiji i Velikoj Britaniji.