c S
Dnevne novosti

Erdogan upozorio EU da neće priznati ciparsko predsjedanje

20.07.2011 07:10 ANKARA, 19. srpnja 2011.(Hina/AFP),Turski premijer Recep Tayyip Erdogan zaprijetio je u utorak zamrzavanjem odnosa s Europskom unijom (EU) ukoliko ciparsko pitanje ne bude riješeno prije ciparskog predsjedanja Unijom sredinom 2012. godine, što je smjesta osudio ciparski predsjednik Demetris Hristofias.
"Nećemo voditi nikakve rasprave s ciparskim predsjedništvom. Tijekom tih šest mjeseci, odnosi s Europskom unijom biti će zamrznuti", upozorio je Erdogan u razgovoru za dnevni list Milliyet.

"Nećemo prihvatiti predsjedništvo južnog Cipra jer ga ne priznajemo. Europska unija bi trebala razmotriti posljedice tog predsjedanja", istaknuo je.

Erdogan odlazi u posjet sjevernom Cipru, točno na godišnjicu turske invazije na taj otok 1974. godine.

"Ove izjave gospodina Erdogana, koje apsolutno osuđujem, dobro pokazuju kakav je stav turske strane i koliki su izgledi za napredak pregovora" o ciparskom ujedinjenju, rekao je u utorak Hristofias u Nikoziji.

Pregovori o ujedinjenju otoka između čelnika grčke i turske zajednice na Cipru obnovljeni su 2008. godine, ali su zasad donijeli malo rezultata.