c S
Dnevne novosti

Barroso uoči summita: situacija je vrlo ozbiljna

21.07.2011 07:18 BRUXELLES, 20. srpnja 2011.Hina, Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso upozorio je u srijedu, uoči summita čelnika 17 zemalja članica eurozone, da je situacija vrlo ozbiljna i da je na sastanku na vrhu potrebno pronaći rješenje za dužničku krizu u Grčkoj.
"Nitko ne bi trebao imati iluzija. Situacija je je vrlo ozbiljna i traži odgovor, inače će se negativne posljedice osjetiti u svim dijelovima Europe i šire", rekao je Barroso uoči summita čelnika eurozone koji će se okupiti u četvrtak u Bruxellesu na izvanrednom summitu kako bi pokušali naći rješenje za grčku dužničku krizu i tako zaustavili širenje krize na druge članice s visokim dugovima poput Španjolske i Italije.

"Situacija traži puni angažman svih na summit i vjerujem da ćemo to imati", rekao je Barroso na konferenciji za novinare. Barroso je rekao da je minimum koji se očekuje sa sutrašnjeg summita "osigurati jasnoću" u pogledu mjera za osiguranje održivosti grčkih javnih financija".

Čelnici EU-a već tjednima pokušavaju naći rješenje za novi paket pomoći Grčkoj, pri čemu je jedna od najvećih prepreka inzistiranje njemačke kancelarke Angele Merkel da dio terete snose i privatni vjerovnici Grčke, banke, osiguravajuća društva i investicijski fondovi. S druge strane, Europska središnja banka upozorava da bi takvo rješenje sa sobom nosi rizike destabilizacije cjelokupnog europskog financijskog sustava.

Merkel je u utorak upozorila na opasnost prevelikih očekivanja od summita, ističući da se na jednom sastanku ne može dogovoriti čudesno rješenje dužničke krize. U srijedu popodne u Berlin odlazi francuski predsjednik Nicolas Sarkozy kako bi s njemačkom kancelarkom pokušao pronaći kompromis oko modela za pomoć Grčkoj. "Tko god želi preuzeti političku odgovornost vrlo dobro zna da u četvrtak neće biti nikakvih spektakularnih pomaka", izjavila je Merkel u Hannoveru nakon susreta s ruskim predsjednikom Dmitrijem Medvedevim.

"U Europi postoji snažna želja da se učini veliki, završni korak, po mogućnosti spektakularan kako bi se okonačale spekulacije koje traju više od godinu dana. Čuju se izrazi poput restruktuiranja duga, europskih obveznica, unije transfera i stječe se dojam da bi pitanje Grčke ili eura nakon toga bilo bilo riješeno", rekla je Merkel dodajući da su potrebne "dodatne mjere, ne jedan veliki potez koji riješava sve probleme".

Treba riješiti korijene problema, smanjivanjem dugova i jačanjem konkuretnosti i to se može napraviti samo u nekoliko etapa", rekla je Merkel. Barroso je poručio da čelnici euro zone trebaju sjesti za stol i reći "što mogu, što žele i što će učiniti, a ne što ne mogu i što neće učiniti".

"Oni su rekli da će učiniti sve kako bi osigurali stabilnost euro zone. E sada je došlo vrijeme da ispune to obećanje. Postoji također i odgovornost Europske središnje banke. Svi čimbenici će trebati preuzeti odgovornost da bi se postiglo rješenje", rekao je Barroso.

Barroso je istaknuo da su zemlje članice međuovisne i da je u svačijem interesu da preuzme svoj dio odgovornosti, što vrijedi za one "koje trebaju smanjiti svoj deficit i dug, tako i za one koji od kojih se traži potpora i solidarnost".