c S
Dnevne novosti

SUH protiv mirovinske strategije kukuriku koalicije

21.07.2011 07:22 ZAGREB, 20. srpnja 2011.(Hina), Sindikat umirovljenika Hrvatske (SUH) izrazio je zabrinutost što je među 22 prioritetne mjere tzv. kukuriku koalicije i plan o postupnom povećavanju doprinosa za drugi mirovinski stup, i to na račun smanjivanja doprinosa za prvi stup, što u SUH drže hazarderskom i neshvatljivom idejom, opasnom za radnike i umirovljenike.

"Sindikat umirovljenika s nevjericom doznaje da su članice koalicije, i nakon najnovijih podataka o slomu postojećeg modela mirovinske štednje u drugom stupu u svim zemljama srednje i istočne Europe, ostale pri svojoj neshvatljivoj ideji - ne samo o postupnom povećavanju doprinosa za drugi stup – već to misle činiti na račun smanjivanja doprinosa za prvi stup.

Takve hazarderske, tvrdoglave, neoliberalne poteze najavljuje koalicija koja deklarira socijaldemokratski program te u kojoj je i – Hrvatska stranka umirovljenika", upozorava se u priopćenju koje je potpisao predsjednik SUH-a Stjepan Krajačić. Sindikat umirovljenika podsjeća da se model kapitalizirane mirovinske štednje Svjetske banke koji je 90-ih godina nametnula ta međunarodna financijska institucija svim bivšim socijalističkim zemljama pokazao neuspješnim.

Po podatcima Europske komisije, kratkoročno gledano, riječ je o rizičnijem načinu štednje za mirovinu jer su samo 2008. privatni fondovi izgubili vrijednost za 20 posto i vrlo se sporo oporavljaju, jednako kao i hrvatski, koji su potpuno u rukama bankarskog sektora, napominje se u priopćenju.

SUH smatra da drugi stup mirovinske štednje ne treba ukinuti, ali se model Svjetske banke nametnut svim bivšim socijalističkim zemljama mora promijeniti. Zato je većina tih zemalja uvela privremene mjere suspendiranja ili restrikcija te pojačanu odgovornost i nadzor države jer su se financijske institucije previše razigrale u korist vlastitog snaženja.

U svakom slučaju, sve članice Europske unije vrlo jasno i neupitno priznaju da je načelo solidarnosti između generacija te načelo nacionalne razine solidarnosti ključni element u pristupu reformama. Prvi mirovinski stup nitko ne dovodi u pitanje, a svako umanjivanje i rušenje toga zajedničkog okvira za dostojanstveno preživljavanje sadašnjih i budućih umirovljenika krajnje je rizično i neozbiljno, poručuju iz Sindikata umirovljenika Hrvatske.