c S
Dnevne novosti

Europski samit treba pomoći obnovi povjerenja u euro

21.07.2011 07:10 DUBLIN, 20. srpnja 2011.(Hina/AFP) Irski premijer Enda Kenny pozvao je u srijedu čelnike eurozone koji će se u četvrtak okupiti na susretu na vrhu u Bruxellesu, da donesu odluke koje će pomoći da se "vrati povjerenje" u jedinstvenu valutu, potkopano zbog dužničke krize.
"Nadam se da će ishod susreta (u četvrtak) biti početak niza odluka koje će donijeti čelnici eurozone a koje će omogućiti da se vrati povjerenje, prekine nesigurnost i riješi pitanje opravdane tjeskobe i strahova uzrokovanih stanjem u Grčkoj", rekao je predsjednik irske vlade u parlamentu.

Kenny je usto rekao da će nastaviti raditi na smanjenju kamatnih stopa za kredite koji se odobravaju Irskoj, u okviru plana pomoći koji je lani dogovoren s Europskom unijom (EU) i Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), a koji zasad ne daje rezultata.

Otkako je početkom godine Enda Kenny došao na vlast, Irska vodi kampanju za smanjenje kamatnih stopa za paket financijske pomoći koje ocjenjuje previsokim.

No više država članica, među kojma Francuska, traže u zamjenu da Dublin poveća svoj nizak porez na tvrtke, što nekadašnji "Keltski tigar" odbija učiniti jer ga smatra nužnim sredstvom za oporavak svog gospodarstva.