c S
Dnevne novosti

UN upozorava na sve veći broj prirodnih katastrofa

21.07.2011 07:20 NEW YORK, 20. srpnja 2011.(Hina/AFP), Visoki dužnosnik UN-a upozorio je u srijedu u Vijeću sigurnosti da će zbog sve izraženijih klimatskih promjena prirodne katastrofe bilježiti "eksponencijalni" rast, što će se odraziti na svjetskoj sigurnosti.
Premda znanost još uvijek ne može rasvijetliti sve uzroke klimatskog zatopljenja, "klimatske promjene su stvarnost" koja pogađa sve dijelove društva, istaknuo je Achim Steiner, glavni direktor UN-ova Programa za okoliš.

Steiner polazi od pretpostavke da bi temperatura u ovom stoljeću mogla porasti za 3 do 4 stupnja, a razina mora za metar.

Prijetnje su brojne, istaknuo je, spomenuvši sušu koja trenutačno vlada u Somaliji, poplave u Pakistanu i njihove posljedice za tržište hrane.

"Razmjeri tih prirodnih nepogoda rast će eksponencijalno, a da mi još ne znamo sve njihove posljedice", kazao je.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon dodao je: "Ne smijemo zabijati glavu u pijesak, klimatske promjene su prijetnja međunarodnoj sigurnosti".

Glad i porast razine mora jesu "prijetnja miru i sigurnosti", istaknuo je.

Iduća UN-ova konferencija o klimi koja se u prosincu treba održati u Durbanu, u Južnoafričkoj Republici, "bit će presudna".

"Razvijene zemlje moraju predvoditi akcije, a zemlje s tržištima u nastajanju također moraju preuzeti svoj dio odgovornosti. Nitko ne može biti tek promatrač", kazao je.