c S
Dnevne novosti

Vlada: preraspodjele u proračunu

22.07.2011 07:20 ZAGREB, 21. srpnja 2011.(Hina), Hrvatska je Vlada na sjednici usvojila odluku o preraspodjeli ukupno 1,4 milijarde kuna proračunskog novca, od čega se gotovo 890 milijuna kuna odnosi na preraspodjele unutar samih ministarstava, dok se 548,7 milijuna kuna odnosi na uštede u državnom proračunu i ta će se sredstava ponajprije usmjeriti ministarstvima znanosti i unutarnjih poslova te za pokriće troškova kamata.
Tom preraspodjelom Vlada nastavlja raditi na jednom od strateških ciljeva - fiskalnoj konsolidaciji i smanjenju državne potrošnje, istaknula je premijerka Jadranka Kosor.

Ušteda je ostvarena na svim stavkama državnih rashoda, pa je tako 133 milijuna kuna ušteđeno na raznim materijalnim rashodima, 87,1 milijun kuna uštede su na pomoćima, tekućim i kapitalnim donacijama, rashodi za nabavu nefinancijske imovine smanjeni su za 118 milijuna kuna itd.

Ušteđenih 548,7 milijuna kuna raspodjeljuju se pak za aktivnosti Ministarstva unutarnjih poslova i to iznos od 139 milijuna kuna, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa dobit će 100 milijuna kuna, za fondove za gospodarsku suradnju u Ministarstvu gospodarstva ide 70 milijuna kuna, za ovrhe (po različitim sudskim postupcima) 60,2 milijuna kuna, a najveći dio sredstava, 179,5 milijuna kuna namijenjen je za kamate.

Ministrica financija Martina Dalić pojasnila je da najveći dio ušteda odlazi na kamate jer su one podložne kretanju tečajeva valuta, tako da je teško početkom godine precizno isplanirati kolika su sredstva potrebna za njihovo plaćanje. Preraspodjelom ušteđenih sredstava osigurali smo da sve aktivnosti na izvršenju proračuna idu nesmetano i sukladno planu, ustvrdila je Dalić.

Kako se moglo doznati u Ministarstvu financija, državni se proračun izvršava u skladu s planom. U prvih šest mjeseci ukupni su prihodi proračuna u odnosu na isto razdoblje lani manji za 750 milijuna kuna, ali, napominju u Ministarstvu financija, u ovoj godini nema prihoda od kriznog poreza niti jednokratnih prihoda kao što je prošle godine to bila naplata Inina duga, a riječ je o ukupno 2,1 milijarde kuna.

Po podacima iz resora financija, prihod od poreza na dobit je veći nego lani, a veći su i prihodi od poreza na dohodak i to za 5,4 posto pa se i prihod od tog poreza očekuje na razini prošlogodišnjeg iako je bio planiran u manjem iznosu.

Razlika prihoda i rashoda, odnosno proračunski deficit je otprilike na razini prvih šest mjeseci, ali u Ministarstvu financija nemaju točne podatke jer još nije izvršena konsolidacija s izvanproračunskim fondovima.

Vlada je na današnjoj sjednici također sredstva bivših Središnjeg državnog ureda za upravljanje državnom imovinom i Hrvatskog fonda za privatizaciju preraspodijelila Agenciji za upravljanje državnom imovinom (AUDIO), čime je formiran financijski plan AUDIO-a.