c S
Dnevne novosti

Seljaci za utorak najavili blokiranje prometnica

25.07.2011 07:26 KUTJEVO, 24. srpnja 2011.(Hina), U organizaciji Koordinacije seljačkih udruga Slavonije i Baranje u Grabarju kod Kutjeva održan je sastanak predstavnika seljačkih udruga iz deset županija koji su dogovorili veliki prosvjed u utorak 26. srpnja u 11 sati, ako im se do sutra u ponoć ne udovolji zahtjevima.
Osnovni zahtjev koji će danas uputiti ministru poljoprivrede Petru Čobankoviću, Vladi i otkupljivačima je da otkupna cijena pšenice iznosi minimalno 1,60 kuna za kilogram i da se potpore za sjetvu isplate najkasnije do 15.rujna ove godine. Predsjednik Koordinacije seljačkih udruga Slavonije i Baranje Dragutin Dukić najavio je da će seljaci iz desetak županija blokirati 20-ak prometnica.

"Od zahtjeva nećemo odstupiti. Uz nas stoje povrtlari, vinogradari i voćari. Ne izlazimo na cestu kako bismo blokirali građane, no oni moraju znati da je omjer cijene pšenice i kruha 8:1 i pitamo se zašto građani jedu skupi kruh, ako mi proizvodimo jeftinu pšenicu", rekao je.

Ocijenio je kako su za ovu situaciju oko otkupne cijene pšenice krivi otkupljivači, ali i Ministarstvo poljoprivrede koje hoće "oprati ruke". "Ministarstvo je to koje mora reći - pšenica je naš strateški proizvod i njezina cijena mora biti tržišna", kazao je Dukić. Sramotnom i neprihvatljivom ocijenio je ponudu nekih otkupljivača od 1,35 kuna za kilogram, ali i manje.

Dodao je kako su predstavnici nekih udruga predlagali i blokadu silosa, ali je kazao da to ne dolazi u obzir, jer je riječ o privatnoj imovini. Blokadu prometnica opravdanom smatra i Matija Brlošić, predsjednik udruge Brazda iz Osječko- baranjske županije.

"Cijena pšenice od 1,35 kuna seljacima ne pokriva troškove. I ako budemo prisiljeni sigurno izlazimo na cestu. Imamo još nekoliko prijedloga pa vladi i ministarstvu predlažemo da velikim otkupljivačima koji su i veliki korisnici državnih potpora smanje poticaje, a razlika da seljacima".

Seljaci su od ministra poljoprivrede također zatražili da referentna godina pred ulazak Hrvatske u Europsku uniju za poljoprivredne proizvođače bude iduća 2012. godina, a ne ova, a da se u međuvremenu mnoge stvari u agrarnoj politici dovedu u red.

Potporu seljacima i njihov zahtjev za povećanjem otkupne cijene pšenice dao je i Mato Mlinarić, predsjednik Nezavisnih hrvatskih seljaka, te Mijo Latin, predsjednik Hrvatskog seljačkog saveza koji će tijekom sutrašnjeg dana sazvati Upravni odbor gdje će donijeti odluku kada će se i gdje pridružiti prosvjedu.