c S
Dnevne novosti

Sirijska vlada odobrila Zakon o višestranačju

26.07.2011 07:16 AMAN, 25. srpnja 2011.(Hina/Reuters), Sirijska vlada odobrila je zakon koji uz vladajuću stranku Baas dopušta osnutak novih političkih stranaka, ali uz uvjet da se pridržavaju "demokratskih načela", javila je državna novinska agencija SANA u ponedjeljak o bitnom zahtjevu oporbe za demokratiazcijom zemlje u kojoj vlada mjesecima krvavo guši proturežimske prosvjede.
Vladajuća stranka Baas, koja je zabranila oporbene skupine od vojnog prevrata 1963. godine, bila je pod pritiskom da odustane od svog monopola na vlast tijekom četveromjesečne pobune koja je zahtijevala ostavku predsjednika Bašara al-Asada.

"Uspostava bilo koje stranke mora se temeljiti na... predanosti ustavu, demokratskim načelima, vladavini zakona i poštivanju slobode i temeljnih prava", javila je SANA navodeći uvjete koje trebaju ispuniti stranke žele li dopuštenje za legalno djelovanje.

Višestranačje je bitan zahtjev oporbe tijekom višemjesečnih prosvjeda protiv vlade.

I dok se al-Asadove sigurnosne snage krvavo obračunavaju sa sudionicima prosvjeda koji su počeli 15. ožujka s oko 1.500 ubijenih civila, a više od 12.000 uhićenih, on pokušava umiriti oporbu blažim mjerama, među ostalim ukidanjem izvanrednog stanja koje je bilo na snazi 50 godina i znatno je ograničavalo slobode, podsjeća agencija AFP.

Zbog krvavog gušenja prosvjeda iz Sirije su izbjegle tisuće ljudi, navode aktivisti za ljudska prava.