c S
Dnevne novosti

Bugarska vlada preživjela izglasavanje nepovjerenja

27.07.2011 07:16 SOFIJA, 26. srpnja 2011.(Hina/Reuters), Bugarska vlada desnog centra u utorak je u parlamentu preživjela izglasavanje nepovjerenja koje je zatražila oporba koja tvrdi da sadašnja vladajuća struktura nije uspjela iskorijeniti korupciju i osigurati mjesto Bugarske u schengenskoj zoni.
Uoči lokalnih i predsjedničkih izbora u listopadu, u toj najsiromašnijoj članici Europske unije ozbiljno rastu napetosti.

Izbori će predstavljati test za premijera Bojka Borisova čija je popularnost pala zbog gospodarskih problema koji opterećuju zemlju i sporosti u provođenju reformi.

Borisova manjinska vlada prilikom izglasavanja nepovjerenja dobila je potporu 143 zastupnika, dok ih je 91 tražilo odlazak vlade.

Usprkos lakoj pobjedi u parlamentu, osvojenoj uz glasove nacionalističke stranke Ataka i neovisnih zastupnika, ova vlada pred nadolazeće izbore mora pokazati vidljive rezultate u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala.

Analitičari ocjenjuju da ovo drugo po redu izglasavanje nepovjerenja u posljednjih šest tjedana nije imalo nikakve šanse da uspije, već da je oporba to željela iskoristiti za povećanje rejtinga oporbene Socijalističke stranke.