c S
Dnevne novosti

Kosovo: EU poziva na dijalog

27.07.2011 07:12 BRUXELLES/PRIŠTINA, 26. srpnja 2011.(Hina), Europska unija priopćila je u utorak da ne podržava raspoređivanje kosovske policije na granici sa Srbijom te je pozvala Srbe i Kosovare na dijalog kako bi se riješio njihov spor, javila je agencija France presse.
Visoka predstavnica za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton razgovarala je tijekom dana sa srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem i premijerom Kosova Hashimom Thacijem i zatražila od njih da učine sve što je potrebno kako bi se smirile napetosti, kazala je njezina glasnogovornica Maja Kocijančič.

"Smatramo da je dijalog na dobrom i putu u cilju rješavanja trgovinskih pitanja" između Srbije i Kosova, kazala je.

Kosovska vlada u srijedu je donijela odluku da zabrani uvoz robe iz Srbije.

Priština je navela da je odluka recipročan odgovor na to što Srbija ne priznaje pečat kosovske carine i priječi izvoz robe s Kosova u Srbiju.

Predstavnici kosovske policije pokušali su u noći na utorak preuzeti kontrolu nad dvama graničnim prijelazima Brnjak i Jarinje a u incidentu je ranjen jedan kosovski policajac, javili su mediji.

Europska misija na kosovu Eulex nije bila uključena u operaciju a snage NATO-a na Kosovu u blizini granice sa Srbijom povećale su ophodnje i stupanj pripravnosti kako bi se spriječili incidenti.