c S
Dnevne novosti

SHS odbio dogovor o otkupnoj cijeni pšenice

28.07.2011 07:18 RETKOVCI, 27. srpnja 2011.Hina, Sindikat hrvatskih seljaka (SHS) odbio je dogovor između, kako je rekao, nekih seljačkih vođa te otkupljivača pšenice i vlade o otkupnoj cijeni pšenice i isplati poticaja te je od vlade zatražio da do kraja mandata isplati zaostale potpore u ratarstvu i stočarstvu, uključujući i kapitalna ulaganja iz 2008. i 2009.
Predsjednik SHS-a Tomislav Pokrovac na konferenciji za novinare dao je vladi ultimatum da do 15. kolovoza ispuni zahtjeve sindikata jer će u protivnom, kako je najavio, SHS biti prisiljen na blokadu autocesta i graničnih prijelaza.

Ocijenio je da se tako vladi može učiniti najveća šteta. "Zahtijevamo formiranje cijene pšenice od 1,60 kuna po kilogramu te formiranje skladišnica i isplatu potpora u tekućoj godini do jesenske sjetve", rekao je i dodao kako seljaci traže i legalizaciju poljoprivrednih objekata, štala i svinjaca.

Istaknuo je da se SHS više nikada neće odazvati sastanku kao što je bio onaj u Slavonskome Brodu koji je, po njegovim riječima, organiziran tako da je prije njega sve već bilo unaprijed dogovoreno, a seljaci još jedanput prevareni.

Pozvao je vladu da utječe na cijenu repromaterijala za sjetvu i pritom istaknuo kako nije dopustivo do seljaci za kilogram gnojiva moraju dati četiri kilograma pšenice.

Građanima koje se plaši da će kruh poskupiti ako otkupna cijena pšenice bude 1,60 kuna poručio je kako u ukupnoj cijeni kruha najmanje sudjeluje cijena pšenice, a najviše zarada pekara i trgovaca.

Udruge poljoprivrednika, njih 45, jučer su namjeravale održati prosvjed i blokirati 20 prometnica u osam županija, no od toga su odustale zbog pomaka u dogovorima s mjerodavnim ministarstvom i otkupljivačima pšenice pa su se prosvjedi upozorenja održali samo na tri mjesta u Osječko-baranjskoj županiji.