c S
Dnevne novosti

S.Koreja poziva na mirovni sporazum sa SAD-om

28.07.2011 07:16 ZAGREB/SEUL, 27. srpnja 2011.(Hina), Sjeverna Koreja pozvala je u srijedu na mirovni sporazum sa SAD-om kako bi se službeno okončao Korejski rat, koji je završio prije više desetljeća, navodeći kako bi to mogao biti prvi korak prema denuklearizaciji Korejskog poluotoka, izvijestila je južnokorejska novinska agencija Yonhap.
Taj je potez uslijedio u vrijeme dolaska visokog sjevernokorejskog dužnosnika u New York na razgovore s američkim dužnosnicima, što je rijedak događaj, o tome kako nastaviti šestostrane pregovore o okončanju nuklearnog programa Pjongjanga.

Pjongjang već dugo želi potpisati mirovni sporazum s Washingtonom, nadajući se da će tako poboljšati odnos među dvjema državama nakon desetljeća neprijateljstava poslije Korejskog rata (1950-53.), koji je završio primirjem bez potpisivanja mirovnog sporazuma.

"...Zaključenje mirovnog sporazuma pružit će institucionalno jamstvo za uklanjanje bilateralnog nepovjerenja i stvaranje odnosa obostranog poštivanja i jednakosti", piše sjevernokorejska službena novinska agencija KCNA u svom komentaru.

Također navodi da je nemoguće postići rješenje pitanja denuklearizacije Korejskog poluotoka sve dok postoje neprijateljski odnosi između Pjongjanga i Washingtona.

"Zaključenje mirovnog sporazuma moglo bi biti prvi korak za rješavanje korejskog pitanja, uključujući denuklearizaciju", dodaje u komentaru KCNA.