c S
Dnevne novosti

Kosor: Vlada radi do kraja mandata

29.07.2011 07:20 UMAG, 28. srpnja 2011.Hina, Predsjednica hrvatske Vlade Jadranka Kosor je u Umagu odgovarajući na pitanje novinara zašto se ugovor o projektu "Brijuni Rivijera" potpisuje samo tri mjeseca prije parlamentarnih izbora istaknula kako ne postoji vrijeme u kojem bilo koja Vlada treba prestati raditi.
"Mandat ove vlade jest do slijedeće godine. Mi smo odlučili raspisati izbore krajem godine, to je bila naša volja i naša odluka, ali smatramo da će do tog trenutka, dok ne počne predizborna kampanja, pa i tada, Vlada raditi punom snagom", naglasila je Kosor.

Dodala je kako u Hrvatskoj treba konačno prestati praksa po kojoj se u prvoj godini nakon konstituiranja nove vlade zapravo ništa ne radi, jer se stvari usklađuju, zatim se eventualno radi tijekom druge i treće godine mandata, dok se, kazala je, u četvrtoj, izbornoj godini ponovno ništa ne radi.

"To mora prestati, mi moramo drugačije raditi. Ovaj projekt je projekt na kojem radimo iznimno dugo i u njega smo uložili puno snage, energije i znanja, promjene zakona, promjene podzakonskih akata," naglasila je premijerka Kosor dodavši kako će se sada okončati prva faza, odnosno potpisati ugovor.

"U tome nas nitko neće spriječiti i nikoga nećemo pitati za dozvolu. Ako netko smatra da bi njega trebalo pitati, a očito da ima i takvih u političkim strankama Hrvatske, to zasigurno neće dočekati," poručila je Kosor. Ona smatra kako bi bilo od iznimne važnosti kada bi svi, neovisno na političku pripadnost, radili ono što je dobro za Hrvatsku, konkretno u ovom slučaju za Istru.

"Čelnicima SDP-a, koji stalno nešto prigovaraju, rekla bih da su taj projekt mogli završiti od 2000. do 2003. godine, pa nisu, a mi jesmo," kazala je Kosor. Zamoljena da komentira posljednje nesuglasice unutar "kukuriku koalicije" ponajviše na relaciji Milanović-Jakovčić odnosno SDP-IDS, istaknula je kako ne bi komentirala jer to nije njen posao.

"To nije moj posao, moj posao i posao ove vlade je da radimo za dobrobit gospodarstva i građana. Kakvi su odnosi unutar bilo koje koalicije, nas se ne tiče, no smatram da potpisivanje neke koalicije ne znači da su ti ljudi vezani lancima jedni za druge kako ne bi mogli surađivati s drugima na dobrobit građana," izjavila je Kosor.

"Kako je krenulo, možemo očekivati da će Zoran Milanović tražiti da svi polože zakletvu, tipa ona pionirske, kako će svi biti dobri i vjerni drugovi i da neće s drugima surađivati", niti razgovarati, rekla je. "Ta vremena su prošla," poručila je Jadranka Kosor.

Na upit na temelju kojih pokazatelja je najavila izlazak iz krize, Kosor je istaknula kako je to učinila na temelju pokazatelja koje Vlada ima vezanih uz rast i ostvarenje velikih investicijskih projekata za Hrvatsku.

"Prije svega na temelju onoga što smo napravili za gospodarstvo, u procesu racionalizacije i štednje i time oslobodili hrvatsko gospodarstvo. Naši pokazatelji vezani za predstojeće razdoblje su realni i oni će se ostvariti," zaključila je predsjednica Vlade Jadranka Kosor.