c S
Dnevne novosti

Rrazbijen lanac preprodavača droge

02.08.2011 07:35 ČAKOVEC, 1. kolovoza 2011.(Hina) Koordiniranom operativnom akcijom "LUP" djelatnici međimurske i varaždinske Policijske uprave prošli su tjedan razotkrili lanac preprodaje opojnih droga, a nakon dovršene kriminalističke istrage, zbog zloporabe opojnih droga, protiv 11 osoba podnesene su kaznene prijave te su privedene u istražni centar Županijskoga suda u Varaždinu, navodi se u današnjem izvješću PU međimurske.

Kako stoji u izvješću, nakon ispitivanja, pet je osoba pušteno da se brani sa slobode, a ostalima je određen pritvor. U stanovima i drugim objektima na osam adresa pronađeno je 1370 grama marihuane, tri biljke indijske konoplje, pet digtalnih vaga, malokalibarska puška sa streljivom, pištolj i sedam tisuća kuna. Kako se navodi, u uhodanom lancu preprodaje opojnih droga nositelji su bili trojica hrvatskih građana iz Trnovca Bartolovečkog, u blizini Varaždina.

Organizator je bio 28-godišnjak koji je preprodavao drogu u ugostiteljskim objektima u mjestu na temelju dogovora s kupcima. Dvojica njegovih pomagača u dobi od 55 i 25 godina, na temelju njegovih poziva, pakirali su i isporučivali drogu koja je bila uskladištena kod njih. Opojnu drogu prodavali su u količinama od 15 do 100 grama osmorici kupaca koji su je dalje preprodavali na varaždinskome i međimurskom području. Policija je pratila deset isporuka opojnih droga, u kojima su policajci dviju uprava zaplijenili oko 500 grama marihuane. Policija procjenjuje da je organizator u posljednja četiri mjeseca od preprodaje droge zaradio najmanje 180 tisuća kuna.

Također je otkriven veći broj kontakata preprodavača droge s mlađim osobama, i to najviše 14-godišnjacima, kojima su nudili da za njih preprodaju marihuanu svojim vršnjacima uz zaradu od šest do osam tisuća kuna na mjesec. Komunikacija s tim osobama tekla je preko skypea i facebooka. Neke od tih osoba bit će ispitane u nastavku kaznenih postupaka jer je policija otkrila 15 osoba koje su bile uključene u nezakonit posao uhićenika. Akcija "LUP" provodila se od 15. do 16. srpnja radi razbijanja lanca preprodavača marihuane i speeda na varaždinskome i međimurskom području.