c S
Dnevne novosti

Ministarstvo financija: razmotrene mogućnosti, novi sastanak sutra

03.08.2011 07:45 ZAGREB, 2. kolovoza 2011.(Hina) Na sastanku predstavnika Vlade i poslovnih banaka održanom danas u Ministarstvu financija, razmotrene su mogućnosti rješenja poteškoća građana s kreditima s valutnom klauzulom u švicarskim francima, a novi sastanak zakazan je za sutra, priopćilo je Ministarstvo financija na svojim internetskim stranicama.

Glavna tema sastanka bila je situacija na tržištu kredita, prije svega stambenih, uz deviznu klauzulu vezanu uz tečaj švicarskog franka, pri čemu su predstavnici banaka iskazali kako oni također prepoznaju problem i poteškoće koje je uzrokovalo jačanje tečaja švicarskog franka, kaže se u priopćenju.

Dodaje se da je sastanak protekao u pozitivnom i konstruktivnom ozračju te da su razmotrene neke mogućnosti koje, s obzirom na kompleksnost cjelokupne problematike, trebaju biti dodatno testirane i analizirane, te je stoga zakazan idući sastanak za sutra. Srednji tečaj švicarskog franka na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke (HNB) porastao je u odnosu na prethodnu tečajnu listu za čak 2,79 posto i dosegnuo novi rekordnu visoku vrijednost od 6,725400 kuna.

Jačanje franka udar je na građane koji imaju gotovo 30 milijardi kuna kredita vezanih uz švicarski franak, a riječ je uglavnom o stambenim kreditima i kreditima za kupnju automobila. U ukupnim stambenim kreditima oni indeksirani u franku imaju udjel veći od 42 posto, a u kreditima za kupnju automobila od 47 posto.