c S
Dnevne novosti

Vijeće sigurnosti osudilo uporabu sile sirijskih vlasti

04.08.2011 07:25 UJEDINJENI NARODI, 3. kolovoza 2011.(Hina/Reuters) U svom prvom značajnijem stavu prema petomjesečnom ustanku u Siriji Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda je u srijedu osudilo kršenje ljudskih prava i uporabu sile protiv civila od strane sirijskih vlasti.

Sirijski susjed Libanon, gdje se osjeća snažan utjecaj Damaska, nije se suglasio s izjavom Vijeća sigurnosti koju je podržalo preostalih 14 članica. Libanonski veleposlanik kazao je kako izjava čiji su nacrt izradile zapadne zemlje neće pomoći da se stanje poboljša. Izjave trebaju biti jednoglasne što zunači da je Libanon mogao blokirati ju, ali jednostavnim izdvajanjem svoje mišljenje dopustio je da bude usvojena. Izjava koju je na zasjedanju Vijeća pročitao indijski veleposlanik Hardeep Singh Puri, predsjedavajući ovoga mjeseca, "osuđuje rasprostranjeno kršenje ljudskih prava i uporabu sile protiv civila od strane sirijskih vlasti".

Ovaj dokument koji je usuglašen nakon teških pregovora umjesto rezolucije Vijeća koju bi Zapad radije vidio, također poziva Damask da u cjelosti poštuje ljudska prava i svoje obveze prema međunarodnom pravu. Vijeće je zatražilo "trenutni prestanak nasilja te pozvalo sve strane da deluju s krajnjom suzdržanošću te da se suzdrže od odmazdi uključujući i napade na državne institucije". Ta fraza ustupak je Rusiji i drugim zemljama koje su zatražile uravnoteženu izjavu koja bi razdijelila krivnju na obje strane za nasilje u pobuni protiv predsjednika Bašara al-Asada.