c S
Dnevne novosti

Vlada o zajmu EBRD-a za projekt upravljanja zračnim prometom

04.08.2011 07:30 ZAGREB, 3. kolovoza 2011.(Hina) Vlada je danas donijela odluku o pokretanju postupka za sklapanje ugovora o jamstvu između Hrvatske i Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za projekt nadogradnje hrvatskog sustava za upravljanje zračnim prometom (CroATMS) i odluku o pokretanju postupka za sklapanje ugovora o zajmu između Hrvatske kontrole zračne plovidbe i EBRD-a za taj projekt.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta izvijestio je da je riječ o projektu koji će Hrvatskoj kontroli zračne plovidbe omogućiti da ostane lider u svojoj djelatnosti u regiji i uskladiti je s europskim standardima. Predviđeni zajam EBRD-a iznosi 47 milijuna eura, s rokom otplate od 12 godina i počekom od tri i pol godine, s kamatnom stopom EURIBOR plus 1 posto marže, rekao je Kalmeta.

Prema njegovim riječima, broj preleta zrakoplova preko Hrvatske u značajnom je porastu – 10 posto u 2010. u odnosu na 2009. godinu, a sličan porast nastavlja se i ove godine. Vlada je na današnjoj sjednici donijela i odluku o osnivanju Povjerenstva za provedbu javnog natječaja u svrhu realizacije programa „Brijuni Rivijera“ na lokacijama Pineta, Hidrobaza i otok Sveta Katarina – Monumenti.

Za predsjednicu je imenovana premijerka Jadranka Kosor, a uz nju u povjerenstvu su potpredsjednik Vlade Domagoj Ivan Milošević te ministri Branko Bačić, Đuro Popijač i Božidar Kalmeta. Članovi su i istarski župan Ivan Jakovčić i gradonačelnici gradova na čijem području se projekt provodi. Društvo Brijuni Rivijera u roku 30 dana treba pripremiti uvjete natječaja za izbor investitora za lokacije Pineta, Hidrobaza i otok Sveta Katarina – Monumenti.

Raspisivanje natječaja očekuje se početkom rujna. Potpredsjednik Vlade za investicije Domagoj Ivan Milošević kaže kako ne treba sumnjati u velik interes ulagača, budući da ukupni investicijski apetit za hrvatski turizam iznosi 27 milijardi kuna.

Na današnjoj sjednici Vlade donesena je i odluka o uspostavi i vođenju evidencije ulaganja u Republiku Hrvatsku. Jedinstvena evidencija zamijenit će desetke sada postojećih koje se vode na razini središnje i lokalne države. Vlada očekuje da će to izravno utjecati na unaprjeđenje investicijske klime.