c S
Dnevne novosti

Večer slavodobitnika: završena 296. sinjska alka

08.08.2011 07:32 SINJ, 7. kolovoza 2011.(Hina) Večerom slavodobitnika, koja je bila posvećena pobjedniku 296. sinjske alke Anti Zorici, večeras je u nazočnosti pokrovitelja manifestacije predsjednika Republike Ive Josipovića i ministra kulture Jasena Mesića u Alkarskim dvorima završena ovogodišnja Sinjska alka.

Predsjednik Josipović, obraćajući se nazočnima kasno večeras u Alkarskim dvorima, istaknuo je kako je "Sinj danas bio uzor svima", te izrazio želju da dogodine, "ako je to uopće moguće, Alka bude još bolja". U izjavi novinarima predsjednik je ustvrdio kako je Sinjska alka tradicijska kulturna manifestacija kojom ćemo se moći ponositi u Europskoj uniji. Upitan hoćemo li u Europskoj uniji sačuvati hrvatske posebnosti, Josipović je odgovorio kako nam je to "sasvim sigurno jedna od glavnih zadaća".

"Takve posebnosti kao što je Sinjska alka sačuvat ćemo ne samo zato što su naše, nego zato što su sjajne i što će obogatiti Europu", dodao je predsjednik.

Izaslanik predsjednice vlade Jadranke Kosor ministar kulture Jasen Mesić nazočnima je čestitao na "briljantno izvedenoj Sinjskoj alki - priredbi koju je UNESCO uvrstio na popis nematerijalne kulturne baštine". Ministar Mesić je također rekao kako je vlada u Alkarske dvore u Sinju uložila 30 milijuna kuna, te najavio da će iduće godine biti otvoren i Muzej Sinjske alke. "Želimo da svi oni koji dođu u Sinj vide što sve Alka nosi i baštini kroz gotovo 300 godina postojanja", istaknuo je ministar.

Alkarski vojvoda Ante Vučić na završnoj svečanosti predao je prigodne darove pobjedniku 296. sinjske alke Anti Zorici, te pobjedniku nadmetanja u čoji i bari Anti Poljaku. Na završnoj je svečanosti večeras u u Sinju priređen i višeminutni vatromet.