c S
Dnevne novosti

Pariz i Berlin za što skoriju primjenu mjera Rima i Madrida

08.08.2011 07:30 PARIZ , 7. kolovoza 2011.(Hina/AFP) Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy i njemačka kancelarka Angela Merkel u nedjelju su pozvali da se "što skorije i u potpunosti primijene mjere što su ih najavile" Italija i Španjolska kako bi izašle iz dužničke krize.

Sarkozy i Merkel izjavili su kako pozdravljaju odluku o mjerama što su ih nedavno najavile Italija i Španjolska, a cilj im je "što prije postići fiskalnu konsolidaciju i jačanje konkurentnosti". Smatraju kako je od iznimne važnosti cilj talijanskih vlasti - postizanje uravnoteženog proračuna 2013., godinu dana prije nego što se predviđalo.

Istaknuli su kako je "što skorija primjena najavljenih mjera ključna da bi se ponovno uspostavilo povjerenje u tržište". Dvoje čelnika istaknulo je kako će se angažirati na potpunoj provedbi mjera iz sporazuma o eurozoni, zaključenog 21. srpnja u Bruxellesu, stoji u zajedničkoj izjavi koju je objavio ured francuskog predsjednika.

Također su naglasili kako je od iznimne važnosti da parlamenti njihove dvije zemlje odobre dogovor do kraja rujna. Europski povjerenik za ekonomske poslove Olli Rehn u intervjuu za list Financial Times Deutschland od ponedjeljka također je pozdravio najavu Italije o ubrzanoj primjeni mjera koje će omogućiti smanjenje proračunskog deficita.