c S
Dnevne novosti

Poljoprivrednici iz BiH u ponedjeljak blokiraju prijelaze

08.08.2011 07:31 KREŠIĆ, 7. kolovoza 2011.(Hina) Više udruženja poljoprivrednika iz Federacije BiH blokirat će u ponedjeljak tri granična prijelaza prema Hrvatskoj te zgradu vlade Federacije BiH nezadovoljni zbog neisplaćenih dugovanja te uvođenja novih pravila oko podjele poticaja koje su ocijenili katastrofalnim.

Kako su u nedjelju najavili iz Seljačkog saveza Federacije BiH prosvjedi će biti organizirani na graničnim prijelazima Izačić kod Bihaća, Orašje i Doljani kod Čapljine.Poljoprivrednici traže isplatu poticaja iz prošle godine, negodujući protiv odluka resornog ministra Jerke Ivankovića Lijanovića koji je uveo mjere kojim se preferiraju veliki prerađivači kakva je i mesne industrija Lijanovići kojoj je suvlasnik, a ne poljoprivredni proizvođači.

Predsjednik Seljačkog saveza Federacije BiH Dragan Pavlović ocijenio je kako je program poticaja poljoprivredne proizvodnje u F BiH katastrofalan za male proizvođače. "Takav pravilnik praktično onemogućava poljoprivrednicima da ispune uvjete za dobivanje poticaja“, ocijenio je Pavlović. Po njegovim riječima ministar Lijanović je od ukupno 50 milijuna maraka (oko 190 milijuna kuna) namijenjenih za poljoprivredu čak 19 milijuna prebacio na stavku „ostale potpore“.

"Taj novac ministar može trošiti po vlastitom nahođenju. Pa je već planirao isplatiti svom privatnom udruženju poljoprivrednika pola milijuna maraka 'za prikupljanje podataka o poticajima', da bi pod našim pritiskom taj iznos bio prepolovljen“, ocijenio je Pavlović.

Pavlović je pojasnio kako će poljoprivrednici, na prosvjedu u ponedjeljak tražiti da im se odmah isplate poticaji za četvrti kvartal iz 2010., i stavljanje programa i pravilnika izvan snage dok se i program i pravilnik ne usuglasi s povjerenstvom koje je imenovalo resorno ministarstvo u kojem su predstavnici ministarstva i 10 federalnih udruženja.