c S
Dnevne novosti

Za Obamu SAD ostaje zemlja s najvišim kreditnim rejtingom

09.08.2011 07:22 WASHINGTON, , 8. kolovoza 2011.(Hina/Reuters) Američki predsjednik Barack Obama u ponedjeljak je komentirao snižavanje kreditnog rejtinga Sjedinjenih Država, rekavši da su SAD zemlja koja je imala i dalje ima najviši kreditni rejting.

"Tržišta će jačati i padati. Ali ovo su Sjedinjene Američke Države. Bez obzira na to što će neka agencija reći, bit ćemo uvijek država s tri A", rekao je Obama u govoru u Bijeloj kući. Agencija za kreditni rejting Standard & Poor's snizila je u petak Sjedinjenim Državama kreditni rejting za jedan stupanj, s najvišeg mogućeg AAA na AA+, što je dosad nezabilježen slučaj u tom najvećem svjetskom gospodarstvu.

Administracija predsjednika Obame odmah je napala vjerodostojnost analize na temelju koje je snižen američki kreditni rejting, ali je agencija ostala pri svojoj odluci. Obama se međutim u govoru u Bijeloj kući suzdržao od kritika. On je naglasio kako se nada da će potez S&P biti poticaj u rješavanju problema duga i proračunskog manjka.

Američki je predsjednik također najavio da će tijekom sljedećih tjedana na stol staviti svoje prijedloge smanjivanja proračunskog manjka, te ponovno naveo da je potrebno povećati poreze i učiniti određene manje izmjene u popularnim ali skupim socijalnim programima. "Te reforme ne zahtijevaju nikakve radikalne korake. Ono što traže su razum i kompromis", naglasio je Obama.