c S
Dnevne novosti

Njemački ministar: ustavne promjene su put BiH prema EU

09.08.2011 07:22 MOSTAR, 8. kolovoza 2011.(Hina) Njemački ministar za ekonomsku suradnju i razvoj Dirk Niebel izjavio je u ponedjeljak da ustavne promjene i uspostava nove državne vlasti predstavljaju uvjete da Bosna i Hercegovina dobije status kandidata za članstvo u Europskoj uniji.

"Znam da bi Bundestag odobrio status kandidata BiH kad bi bila uspostavljena državna vlast i kad bi se provele ustavne promjene", rekao je Niebel na konferenciji za novinare nakon susreta s Visokim međunarodnim predstavnikom Valentinom Inzkom i članom BiH Predsjedništva Bakirom Izetbegovićem.

Njemački je ministar dodao da je njegova zemlja iznimno zainteresirana pomoći u lobiranju unutar EU kako bi BiH dobila kandidatski status. Pri tom je istaknuo i ulogu njemačke kancelarke Angele Merkel koja je imala posredničku ulogu oko ustavnih reformi u BiH, organizirajući susrete s političarima iz BiH. "BiH ima europsku perspektivu. Međutim ta se perspektiva može realizirati samo ako potrebne reforme budu brzo i učinkovito provedene", rekao je Niebel tijekom sastanka s austrijskim diplomatom na čelu međunarodne uprave u BiH.

Inzko je tijekom susreta istaknuo da domaći politički lideri moraju konačno preuzeti odgovornost za državu i otkočiti proces uspostave koalicija kako bi se sve razine vlasti mogle usredotočiti na euroatlantske integracije.