c S
Dnevne novosti

MVPEI: nema razloga za paniku, pratiti situaciju u Britaniji

10.08.2011 07:30 ZAGREB, 9. kolovoza 2011.(Hina) Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija poručilo je u utorak da nema razloga za paniku i uznemirenost zbog stanja u Velikoj Britaniji te je hrvatskim državljanima koji se nalaze u toj zemlji ili planiraju u nju putovati savjetovalo da prate aktualno stanje i upute lokalnih vlasti.

"Ministarstvo prati stanje i prema dosadašnjim informacijama nema razloga za uznemirenosti i paniku. Nitko od hrvatskih državljana nije tražio konzularnu pomoć", izjavio je Hini v.d. glasnogovornika MVPEI-a Berislav Živković.

On je hrvatskim državljanima savjetovao da prate razvoj situacije i upute lokalnih vlasti o nemirima u kojima su treću noć za redom maskirani mladići divljali, pljačkali i palili po ulicama nekoliko londonskih četvrti i u drugim britanskim gradovima.

U dijelovima Londona počelo je u utorak veliko čišćenje ulica od razbijenoga stakla, cigli, boca i spaljenih zgrada, nakon što je policija preuzela kontrolu nad pogođenim četvrtima. Policija je izvijestila da su u istočnom Londonu uhićene 334 osobe, a oko 100 u Birminghamu. Nasilje je izbilo i u Bristolu na jugozapadu te u Liverpoolu na sjeverozapadu zemlje.