c S
Dnevne novosti

Ministarstvo: Hrvatska će se uknjižiti kao vlasnik nekretnina Dajle

11.08.2011 07:41 ZAGREB, 10. kolovoza 2011.(Hina) Ministarstvo pravosuđa ništavim je oglasilo rješenja Istarske županije kojima je župi Dajla u vlasništvo dano zemljište na crkvenom i civilnom području Benediktinskog samostana Dajla, čime je omogućeno da se Republika Hrvatska uknjiži kao vlasnik na navedenim nekretninama, priopćilo je danas to ministarstvo.

Ministarstvo u priopćenju navodi kako je u postupku upravnog nadzora pribavilo spise u predmetima povrata nekretnina župi Dajla za naknadu oduzete imovine temeljem Zakona o naknadi za imovinu oduzetu za vrijeme jugoslavenske komunističke vladavine.

Temeljem utvrđenih činjenica, Ministarstvo je 9. kolovoza donijelo rješenje kojim oglašava ništavim rješenja Istarske županije, Ureda za imovinsko pravne poslove iz 1997., 1998., 1999., 2000., 2001., 2002., a kojima se daje u vlasništvo poljoprivredno i građevinsko zemljište, odnosno utvrđuju prava na naknadu u vrijednosnim papirima župi Dajla iz Dajle - Novigrad, kao pravnom slijedniku na crkvenom i civilnom području Benediktinskog samostana Dajla - Novigrad. "Rješenja ureda Istarske županije oglašena su ništavim jer su donijeta u stvari o kojoj se ne može rješavati u upravnom postupku naknađivanja imovine oduzete za vrijeme jugoslavenske komunističke vladavine jer su ista pitanja riješena međudržavnim sporazumima", stoji u priopćenju.

Dodaje se kako su tim rješenjem Ministarstva pravosuđa ujedno poništeni svi pravni učinci koje su ta poništena rješenja proizvela. "Temeljem rješenja Ministarstva pravosuđa bit će omogućeno da se Republika Hrvatska uknjiži kao vlasnik na navedenim nekretninama, odnosno da se uspostavi ranije zemljišnoknjižno stanje koje je bilo prije poništenih rješenja", navodi se.

Također se napominje da će jednako tako nadležna tijela poduzeti i druge odgovarajuće mjere kako bi se otklonile posljedice nastale donošenjem rješenja koja su oglašena ništavim.