c S
Dnevne novosti

Jandroković: Merkel dolazi 22. kolovoza, potvrda izvanrednih odnosa s Njemačkom

11.08.2011 07:39 ZAGREB, 10. kolovoza 2011.(Hina) Potpredsjednik vlade i ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković najavio je u srijedu navečer da njemačka kancelarka Angela Merkel dolazi u posjet Hrvatskoj 22. kolovoza i ocijenio da njezin posjet potvrđuje izvanredne odnose Hrvatske i Njemačke koja je odigrala odlučujuću ulogu u završetku hrvatskih pristupnih pregovora.

"Posjet kancelarke Merkel iznimno je važan jer potrvđuje izvanredne odnose Hrvatske i Njemačke. Ona dolazi u trenutku kada je Hrvatska uspješno završila pregovore, kada se očekuje potpisivanje pristupnog ugovora i kada počinje proces ratifikacije koji će dovesti do toga da Hrvatska 1. srpnja 2013. postane punopravna članica EU-a", izjavio je Jandroković za Dnevnik 3 HTV-a. Dodao je i da, uz državnički karakter, posjet Merkel ima i osobnu dimenziju zbog prijateljskih odnosa njemačke kancelarke i premijerke Jadranke Kosor.

Šef hrvatske diplomacije demantirao je da su odnosi između dviju zemalja bili početkom godine dovedeni u pitanje i naglasio da su oni cijelo vrijeme pregovora bili izvrsni te da je Njemačka, u ključnim trenucima kada je trebalo odlučiti o završetku pregovaračkog procesa, igrala važnu i pozitivnu ulogu. Jandroković nije mogao potvrditi navode novinara da su se bilateralni odnosi zahladili u vrijeme odlaska odlaska bivšeg premijera Sanadera te da je ostavci bivšeg predsjednika vlade "kumovala" upravo Merkel. "Ne mogu potvrditi ništa od ovoga što ste rekli. Možemo samo zahvaliti Njemačkoj na potpori koju nam je pružila u pregovaračkom procesu, a i danas je ministar Westerwelle rekao da će Njemačka biti među prvim državama koji će ratificirati naš pristupni sporazum", rekao je Jandroković.

Ministar vanjskih poslova komentirao je i slučaj vlasnika srbijanske televizije Pink Željka Mitrovića koji je pokrenuo medijski rat protiv Hrvatske zbog toga što mu je hrvatska carina zaplijenila luksuznu jahtu. "Hrvatska je pravna država i svi moraju poštivati zakone i institucije Hrvatske. Oni koji to ne čine mogu očekivati sankcije. Hrvatska je sa svoje strane učinila sve što je trebalo", rekao je Jandroković. "Koji će biti daljnji potezi toga gospodina (Mitrovića) mogu reći da me uopće ne zanima, jer to više nije problem Hrvatske, nego problem države u kojoj on živi", istaknuo je hrvatski ministar.