c S
Dnevne novosti

Miting Borislav Hanžeković: Organizatori potvrdili Boltov dolazak

11.08.2011 07:30 ZAGREB, 10. kolovoza 2011.(Hina) Organizatori Atletskog mitinga Borislav Hanžeković, koji se 13. rujna održava u Zagrebu, potvrdili su u srijedu na konferenciji za novinare dolazak najbržeg atletičara svijeta Jamajčanina Usaina Bolta kazavši da se radi o spektaklu koji će biti praćen u 150 zemlja svijeta i koji donosi veliku promociju i korist gradu i državi.

To je veliki spektakl i prenosit će ga televizije iz 150 zemalja svijeta, rekla je direktorica Mitinga Ivana Brkljačić. Miting u Zagrebu bit će tim zanimljiviji što je je to prva i zadnja utrka sezone na 100 m koju će Bolt trčati nakon svjetskog atletskog prvenstva u Južnoj Koreji. Dodala je da se nada da će hrvatske tvrtke prepoznati priliku koju nudi dolazak u Zagreb marketinški najisplativijeg sportaša svijeta Usaina Bolta.

Daniel Wesstfeld, menadžer Mitinga ispričao je kako je ideja da se Bolta dovede u Zagreb rođena na mitingu u Oslu. Dodao je kako je tada mislio da će to biti teško jer je Miting Borislav Hanžeković smješten između dva mitinga Dijamantne lige - u Zuerichu i Bruxellesu. No, deset dana kasnije menadžeri Usaina Bolta su mu rekli da je moguće da Bolt dođe u Zagreb. Naime, Bolt na svjetskom atletskom prvenstvu u Južnoj Koreji namjerava trčati sedam utrka, uključujući i štafetu, pa mu je zbog toga miting u Zuerichu preblizu i ne stigne se odmoriti, dok mu zato Zagreb odgovara.

Također je rekao da je vijest o Boltovom dolasku u Zagrebu trebala biti objavljena na ovoj konferenciji za novinare ali da ju je preduhitrila Međunarodna atletska federacija. Westfled nije htio pričati o financijama vezanim za Miting, ali je istaknuo da Boltov dolazak u Zagreb neće utjecati nas kvalitetu drugih natjecatelja. Ivana Brkljačić se nadovezala i naglasila kako po imenima natjecatelja, Miting Borislav Hanžeković "može stati uz bok drugih velikih mitinga".

Ivana Brkljačić također nije mogla otkriti koliko će stajati dolazak Bolta, ali je kazala da proračun Mitinga iznosi 5,300.000 kuna i da je od toga tri milijuna omogućio Grad, a da su ostalo sredstava od sponzora i televizijskih prava. Pregovori sa sponzorima su još u tijeku, dodala je. "Ovaj miting postaje nešto drugo Boltovim dolaskom. Njegov dolazak nije trošak, to je veliki profit i zarada za državu i grad", istaknula je Brkljačić. "Njegov je dolazak i velika promocija za hrvatsku atletiku i nadam se da će ljudi prepoznati mogućnosti koje taj sport nudi", dodala je.

Ovo nije prvi put da Bolt nastupa u Zagrebu, on je 2006. godine, kao nepoznat atletičar trčao 200 m. Čekali smo 50 godina od prb i konačno imamo veliku čast da nam dođe najbrži čovjek na svijetu, izjavio je gradonačelnik grada Zagreba Milan Bandić, ujedno i predsjednik organizacijskog odbora Međunarodnog atletskog mitinga Borislav Hanžeković. Dodao je da već razmišlja kako omogućiti što većem broju gledatelja da dođu uživo na Sportski park Mladost gledati miting i nastup svjetskog rekordera na 100m i 200 m te kako organizirati prijenos na ulicama i trgovima grada.