c S
Dnevne novosti

Split: tri kazne zbog pomorskih prekršaja zapovjednicima stranih plovila

12.08.2011 07:32 ZAGREB, 11. kolovoza 2011.(Hina) Splitska Lučka kapetanija provela je prekršajne postupke u kojima su izrečene novčane kazne zapovjednicima dvaju motornih brodova pod panamskom zastavom i jednom zapovjedniku motorne jahte pod zastavom Ujedinjenih Arapskih Emirata zbog prekršaja na moru, priopćio je danas Odjel za odnose s javnošću Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Zapovjedniku motorne jahte "Moon" (34,87m), pod zastavom Ujedinjenih Arapskih Emirata, koji je 31. srpnja upravljajući jahtom iz smjera Dubrovnika prema Splitu udario pramčanim dijelom u otočić Pokonji dol, izrečena je nakon prekršajnog postupka novčana kazna od 14.000 kuna.

Zbog oštećenog trupa pod vodom i naglog prodora mora u unutrašnjost jahte te kako bi je spasio i zaštitio more od istjecanja goriva, jahtu je nasukao u obližnjoj uvali Pokonjem dolu. Zapovjedniku motornog broda HSC "Croatia Jet", pod panamskom zastavom, koji plovi na brzobrodskoj vezi Ancona-Split-Ancona, zbog plovidbe većom brzinom od propisane kroz obalno more Republike Hrvatske, izrečena je kazna od 10.000 kuna.

Zapovjedniku motornog broda HSC "Pescara Jet", pod panamskom zastavom, koji plovi na brzobrodskoj vezi Ortona-Stari Grad-Split-Stari Grad-Ortona, zbog plovidbe većom brzinom od propisane, izrečena je kazna od 10.000 kuna. Prekoračenja brzine utvrđena su AIS i VTS radarskim snimkama.