c S
Dnevne novosti

Ministarstvo sufinancira razvoj hostelskog turizma

16.08.2011 07:16 SPLIT, 13. kolovoza 2011.(Hina), U splitskom Design hostelu Goli&Bosi, koji je Virutalturist com. proglasio drugim najboljim hostelom na svijetu, ministar turizma Damir Bajs potpisao je u subotu ugovor s Hrvatskim ferijalnim i hostelskim savezom o sufinanciranju projekta za proširenje hostelskih kapaciteta u Hrvatskoj.

Ministarstvo će projekt, sufinancirati sa 250 tisuća kuna a projekt uključuje izradu projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju multifunkcionalnog omladinskog hostela Plitvice i rekonstrukciju i prenamjenu građevine u Osijeku u multifunkcionalni omladinski hostel. Također se razgovaralo o daljnjem razvoju hostelske mreže u Hrvatskoj. U Hrvatskoj trenutno posluje 50-ak hostela ukupnog kapaciteta više od 6 tisuća kreveta. Njihova je prosječna popunjenost prošle godine iznosila 73,2 dana, a u ukupnom turističkom prometu Hrvatske činili su 1,2 posto u dolascima i 0,8 posto u noćenjima.

Od 2008. do 2010. godine turistički promet u hostelima kontinuirano raste, po prosječnoj stopi od oko 7,7 posto Prema podatcima Hrvatskog ferijalnog i hostelskog saveza, u prvih sedam ovogodišnjih mjeseci u hostelima je, u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, ostvareno 4,8 posto više dolazaka i 5,2 posto više noćenja. Ministar turizma Bajs prilikom potpisivanja ugovora u Splitu ukazao je na važnost snažnijeg razvoja hostelskog sektora u Hrvatskoj, naglasivši kako su hosteli nositelji omladinskog turizma koji se smatra vrijednom investicijom u buduće lojalne goste. Mladi turisti nisu loši potrošači, oni su turisti koji se poslije vraćaju u Hrvatsku, kazao je ministar turizma. S obzirom na skori ulazak hrvatske u EU istaknuo je i važnost pripreme infrastrukture za strukturne fondove EU.

Ministarstvo turizma je stoga - u skladu s europskim turističkim trendovima te u sklopu svojih programa dodjele bespovratnih financijskih potpora razvojnim turističkim projektima - prvi puta uvelo Program pripreme javne turističke infrastrukture za Strukturne fondove EU. Cilj je programa omogućiti što kvalitetniju pripremu projekata, usmjerenih na razvoj i unapređenje javne turističke infrastrukture, kako bi ih bilo moguće kandidirati za povlačenje sredstava iz Strukturnih fondova EU. Na temelju tog programa, za kojeg je na adresu Ministarstva turizma već pristigao niz zahtjeva, danas je u Splitu potpisan prvi ugovor s Hrvatskim ferijalnim i hostelskim savezom, krovnom udrugom za promicanje turističke kulture mladih u Hrvatskoj.

Ministarstvo turizma je, rečeno je, u proteklih nekoliko godina, za omladinski turizam izdvojilo više od pola milijuna kuna, i to za projekte poput provedbe kulturnih aktivnosti u omladinskim hostelima, izrade web stranica, organizacije međunarodnih seminara i dr. Nedavno otvoren splitski dizajnerski hostel Design Hostel Goli&Bosi, zanimljiv je i originalan smještajni objekt, koji omladinski turizam pozicionira na višu razinu, a što su prepoznali i brojni svjetski mediji poput New York Timesa, CNN-a i Guardiana, koji su ovaj splitski hostel stavili u red najboljih svjetskih hostela, dok ga je Virtualtourist.com (online zajednica, s više od milijun korisnika - iskusnih turista) u lipnju ove godine proglasila drugim najboljim hostelom na svijetu.