c S
Dnevne novosti

Haaški sud nastavio rad nakon ljetne stanke

17.08.2011 07:16 ZAGREB, 16. kolovoza 2011.(Hina), Haaški sud u utorak je nakon trotjedne ljetne stanke nastavio s radom i na suđenjima bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću optuženom za genocid u BiH te vođama srbijanske Službe državne sigurnosti (SDB) Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću optuženima za ratne zločine u Hrvatskoj i BiH izvedeni su novi svjedoci čije se svjedočenje odvija uglavnom na zatvorenim sjednicama.
Na suđenju bivšem predsjedniku Republike Srpske Karadžiću izveden je svjedok tužiteljstva koji je svjedočio uz zaštitu identiteta i glasa o progonu i ratnim zločinima na području zvorničke općine.

Na suđenju "Stanišić-Simatović" izveden je svjedok Stanišićeve obrane na zatvorenoj sjednici.

Karadžić je optužen za genocid u Srebrenici te u još osam općina u BiH, kao i za progon nesrpskog stanovništva, višegodišnju opsadu i teror Sarajeva i uzimanje pripadnika UN-a za taoce.

Bivši šef srbijanske službe državne sigurnosti Stanišić i njegov pomoćnik Simatović optuženi su za zločine nad hrvatskim i muslimanskim stanovništvom tijekom ratova u Hrvatskoj i BiH.