c S
Dnevne novosti

Sveučilište u Zagrebu među 500 najboljih u svijetu

19.08.2011 07:16 ZAGREB, 18. kolovoza 2011.(Hina), Šangajsko sveučilište Jiao Tong, koje od 2003. vrednuje uspješnost svjetskih sveučilišta, objavilo je popis 500 najboljih u 2011. na kojemu se prvi put našlo i Sveučilište u Zagrebu.
To je dobra vijest za Sveučilište, rekao je za Hinu rektor zagrebačkog Sveučilišta Aleksa Bjeliš koji drži kako će rangiranje Sveučilišta među 500 najboljih pridonijeti i njegovu prepoznavanju te otvaranju novih prostora za razvoj i suradnju, a što je posebno važno za mlade istraživače.

Uvrštenju hrvatskog sveučilišta na taj ekskluzivni svjetski popis pridonijeli su naraštaji istraživača, rekao je Bjeliš koji kaže da se na popis teško dođe te da se treba potruditi na njemu i ostati. Prema popisu 500 najboljih od više od 1000 ocijenjenih sveučilišta, prva četiri najbolja u ovoj su godini američka - sveučilišta Harvard i Stanford, Massachsetts Institute of technology (MIT), te kalifornijsko sveučilište Berkeley.

Na petom je mjestu britansko sveučilište Cambridge, dok mjesta od šestog do devetog ponovno zauzimaju američka sveučilišta i to California Institute of Technology, Princeton i Columbia te sveučilište u Chicagu. Prvih deset zaključuje britansko sveučilište Oxford.

Među prvih stotinu najboljih sveučilišta na svijetu našla su se 34 europska, među kojima sveučilišta u Ženevi i u Frankfurtu, koja su prvi put u toj skupini, 57 sveučilišta sa sjevernoameričkog kontinenta od čega četiri kanadska a ostatak iz SAD-a, te pet iz Japana, četiri iz Australije i jedno izraelsko.

Hrvatska se na tome popisu našla u skupini od 401. do 500. mjesta, zajedno sa slovenskim sveučilištem u Ljubljani, koje je već bilo na tom popisu. Uvršteno je i jedno češko sveučilište, te po dva mađarska, poljska i ruska. Istraživači ukazuju na znatan napredak bliskoistočnih sveučilišta, kao i na broj kineskih, koji je ove godine porastao na 35, od čega su čak tri uvrštena u skupinu dvjesto najboljih u svijetu.

Sveučilišta su rangirana po nizu pokazatelja akademskog i istraživačkog uspjeha - broju profesora i bivših studenata dobitnika Nobelove nagrade i Fieldsove medalje, koja se dodjeljuje za iznimna postignuća u matematici znanstvenicima do 40. godine starosti, broju članaka objavljenih u znanstvenim časopisima Nature i Science, te broju članaka indeksiranih u Indeksu citiranih znanstvenih radova.

Šangajsko sveučilište popis 500 najboljih svjetskih sveučilišta prvi put je objavilo 2003. godine. Premda je prvi cilj bio procijeniti uspješnost kineskih sveučilišta u odnosu na ostale svjetske visokoškolske ustanove, ljestvica je zahvaljujući svojoj metodologiji privukla veliku pozornost u svijetu.