c S
Dnevne novosti

Kosor: Neću smijeniti Jandrokovića

19.08.2011 07:22 ZAGREB, 18. kolovoza 2011.(Hina), Premijerka Jadranka Kosor izjavila je kako neće smijeniti potpredsjednika vlade i ministra vanjskih poslova i europskih integracija Gordana Jandrokovića, kako je to od nje zatražio predsjednik republike Ivo Josipović.
Ministar Jandroković nije učinio "ni jednu grešku u koracima", rekla je premijerka na konferenciji za novinare. Ono što je ministar ovih dana iznosio u javnost je bio odgovor na reakcije čelnika SDP-a Zorana Milanovića koji je tražio da se, kako je kazala, "zastane sa svim poslovima u državi, pa i u poslovima imenovanja veleposlanika".

Ministar nije pogriješio u proceduri, naglasila je Kosor dodajući kako pretpostavlja da je "predsjednik reagirao na temelju informacija prema odluci Vlade iz 2001. a ne prema odluci vlade koja je na snazi iz 2004. godine, a koja kaže da MVP predlaže vladi stavljanje i opoziv šefova diplomatskih misija i konzularnih ureda, a temeljem prethodne suglasnosti predsjednika Vlade i Predsjednika Republike".

"Dakle, da bismo se Predsjednik Republike i ja usuglasili prethodno je bio potreban nekakav popis, a to je taj popis kojeg je ministar Jandroković poslao predsjedniku Josipoviću 6. srpnja", kazala je Kosor dodajući kako od tada čekaju odgovor. Ako je predsjednik Josipović smatrao 6., 7. ili 8. srpnja da nije poštivana procedura tada je netko iz njegovog ureda trebao reagirati, ustvrdila je premijerka.

"Ne samo da nije bilo reakcija već upravo suprotno - 7. srpnja na stranicama Ureda Predsjednika je objavljeno da je predsjednik Josipović primio prijedlog vlade s imenima kandidata za veleposlanička mjesta", rekla je Kosor i dodala da to nije bilo točno jer se nije radilo o prijedlogu vlade već o prijedlogu za međusobno usuglašavanje.

Također, Kosor je podsjetila i na jednu Josipovićevu izjavu u medijima da će se o tom prijedlogu ministra Jandrokovića izjasniti do 15. rujna te da će tada pozivati kandidate na razgovor. "Dakle ni tada predsjednik nije smatrao da je počinjena pogreška u proceduri", ocijenila je Kosor.

"Nije dobro da se Predsjednik Republike i potpredsjednik vlade i ministar vanjskih poslova prepucavaju putem medija i učinit ću sve da se ta prepirka zaustavi", rekla je Kosor i dodala kako je predsjedniku poslala pismo te očekuje da joj predsjednik odgovori. Premijerka također smatra kako nije dobro što su neka imena „iscurila“ u javnost.

Od kandidata koje je predložio ministar Jandroković 10 je karijernih diplomata, a 5 su ugovorni diplomati, dakle ljudi s respektabilnim biografijama, ustvrdila je Kosor. Upitana što će učiniti ako predsjednik Josipović bude ustrajao na zahtjevu za smjenom ministra Jandrokovića, premijerka je kazala kako "ne vjeruje da će predsjednik inzistirati na tome". "Zaista smatram da ćemo ovaj problem riješiti.

Vjerujem da će ovaj mali trenutačni nesporazum biti razriješen a osobno ću uložiti i maksimum napora i znanja da se to zaista završi na zadovoljavajući način za sve nas, prije svega u interesu države", zaključila je premijerka Kosor. Hrvatski predsjednik Ivo Josipović izjavio je na konferenciji za novinare da bi premijerka Kosor trebala smijeniti ministra Jandrokovića jer ne poznaje proceduru imenovanja veleposlanika i jer je javnim napadima na instituciju Predsjednika naštetio ugledu Hrvatske u svijetu.

Jandroković je kazao da je prijedlog imenovanja veleposlanika, koji je Josipoviću uputila Vlada,a sastoji se od karijernih diplomata, profesionalaca i stručnjaka, upućen prije mjesec i pol dana, a predsjednik na njega nije odgovorio, osim što je u jednoj radijskoj emisiji kazao kako će se izjasniti do 15. rujna.

Potez Predsjednika Republike Ive Josipovića kojim odugovlači s imenovanjem veleposlanika je neobičan jer time ide na ruku SDP-u, u slučaju da ta stranka dođe na vlast, ocijenio je ranije Jandroković.