c S
Dnevne novosti

NATO spreman za suradnju s libijskim pobunjenicima

22.08.2011 07:16 BRUXELLES, 22. kolovoza 2011.(Hina/Reuters), Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen pozvao je u nedjelju na miran i hitan prijenos vlasti u Libiji, rekavši da je Savez spreman surađivati s pobunjenicima koji se bore protiv Moamera Gadafija kako bi to postigao.
"NATO je spreman surađivati s libijskim narodom i s Nacionalnim prijelaznim vijećem (TNC), koje nosi veliku odgovornost", rekao je Rasmussen u priopćenju.

"Oni moraju osigurati da tranzicija bude glatka i da uključi sve segmente društva, da zemlja ostane ujedinjena, te da se budućnost temelji na pomirbi i poštivanju ljudskih prava", naglasio je.

Dodao je da će NATO-a nastaviti pratiti vojne objekte u Libiji kako bi osigurao da civili ne budu izloženi prijetnji.

"Sve strane u sukobu imaju jasnu odgovornost zaštiti civile ... ako vidimo da postoje pokušaji da se napadnu civili, mi ćemo nastaviti nametati naš mandat", kazala je ranije glasnogovornica NATO-a Oana Lungescu.

NATO je od kraja ožujka izvodio zračne udare u Libiji, ispunjavajući mandat Ujedinjenih naroda koji je pozvao na vojnu akciju kako bi se zaštitili civili u sukobu u Libiji.