c S
Dnevne novosti

Sirija: Sankcije EU-a u naftnom sektoru već u utorak

22.08.2011 07:14 BRUXELLES, 21. kolovoza 2011.(Hina/AFP), Nove sankcije Europske unije Siriji u naftnom sektoru zapravo su gotove i mogle bi se objaviti već u utorak, rekli su u nedjelju diplomati.
"Još nisu gotove, ali kao da jesu", rekao je za France Presse dobro obaviješten europski izvor. "27 zemalja (članica EU-a) zadužile su EU da pripremi sankcije i u utorak ćemo službeno objaviti odgovarajuće mjere", dodao je.

Nove sankcije pripremljene tijekom vikenda obuhvaćaju "restriktivne mjere u naftnom sektoru, napose embargo na uvoz sirijske sirove nafte", po dogovoru koji su postigli veleposlanici zemalja EU-a. Europa kupuje 95 posto nafte koju izvozi Sirija, što osigurava trećinu prihoda te zemlje.

EU želi sankcionirati ne samo fizičke osobe i poduzeća koji podupiru režim, već i pojedince i tvrtke koji imaju gospodarske koristi od sirijskog režima.

Europska unija već je donijela nekoliko paketa sankcija Siriji koji većinom obuhvaćaju blokadu imovine i zabranu izdavanja putnih viza za 35 osoba, među kojima su predsjednik Bašar al-Asad i četiri tvrtke povezane s vlasti.

U četvrtak je visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton zatražila od Asada da "ode s vlasti".

Američki predsjednik Barack Obama je pak potpisao uredbu o zabrani uvoza sirijske nafte i naftnih proizvoda u SAD.