c S
Dnevne novosti

MINGORP: Zakonom uređeno obeštećenje radnika Salonita

22.08.2011 07:26 ZAGREB, 20. kolovoza 2011.(Hina), Zakonom o obeštećenju radnika trgovačkog društva "Salonit d.d." u stečaju Vranjic uređeno je obeštećenje radnika tog društva koje je nastupilo zbog potpune zabrane stavljanja u promet i korištenja azbestnih vlakana kao i proizvoda koji sadrže azbestna vlakna, a koja je nastupila 14. veljače 2006. donošenjem liste opasnih otrova, priopćeno je danas iz Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva (MINGORP) .
"Uslijed te zabrane, 170 radnika Salonita ostalo je bez radnih mjesta te su na odgovarajući način spomenutim Zakonom obeštećeni po uzoru na europska rješenja", navodi se u priopćenju.

MINGORP napominje kako istim Zakonom nisu mogli biti obuhvaćeni radnici Plobesta Ploče (prije Azbest Ploče) obzirom da navedeno društvo nije poslovalo u veljači 2006., kada je nastupila potpuna zabrana korištenja azbesta, odnosno uslijed te zabrane nisu ostali bez radnih mjesta.

Naime, u Plobestu je stečajni postupak okončan još 2002., podsjeća ministarstvo.

"Svi radnici koji su radili u azbestnoj industriji, pa tako i radnici Plobesta, obuhvaćeni su paketom zakona iz 2007. kojima je omogućeno ostvarivanje obeštećenja zbog bolesti uzrokovane azbestom, odgovarajuća posebna zdravstvena zaštita i ostvarivanje starosne mirovine pod povoljnijim uvjetima", stoji u propćenju MINGORP-a MINGORP je time reagirao na prosvjed članova društva “Žrtve azbesta" iz Ploča koji zahtijevaju izmjenu Zakona o obeštećenju radnika trgovačkog društva Salonit d.d. u stečaju Vranjic.