c S
Dnevne novosti

EU završava s Gadafijem i okreće se Asadu

23.08.2011 07:20 BRUXELLES, 22. kolovoza 2011.(Hina/AFP), Približava se kraj Gadafijeva režima, ocijenila je u ponedjeljak Europska unija, pozivajući da se u Libiji brzo održe slobodni izbori i ističući da će pad režima u Tripoliju dati "nov zamah" arapskom proljeću.
"Svjedoci smo kraja Gadafijeva režima", rekla je visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton. "Pozivam Gadafija da odmah odstupi s vlasti i izbjegne daljnje prolijevanje krvi", dodala je.

Osim toga, EU je uputio neizravno upozorenje sirijskom predsjedniku Bašaru al-Asadu da bi i on mogao doživjeti jednaku sudbinu. On je u nedjelju odbacio poziv zapadnih zemalja da se povuče s vlasti.

"Događaji u Libiji daju nov zamah arapskom proljeću. Potraga naroda u regiji za slobodom i dostojanstvom nastavit će se", istaknuli su u zajedničkoj izjavi predsjednik Europskog vijeća Herman van Rompuy i predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso.

Britanska vlada bila je još izravnija. "Vrijeme je da Asad ode", rekao je potpredsjednik britanske vlade Nick Clegg. "On jednako tako ne dolazi u obzir za budućnost Sirije kao Gadafi za Libiju", dodao je.

Ashton je također pozvala libijske pobunjenike da "zajamče zaštitu civila, poštuju međunarodno humanitarno pravo i ljudska prava i budu odgovorni kako bi sačuvali mir i stabilnost u zemlji".

"Ne želimo nikakve odmazde, želimo da svatko u Libiji može biti uključen u proces obnove zemlje, uključivo one koje bi neki mogli identificirati kao povezane s Gadafijevim režimom", rekla je njezin glasnogovornik Michael Mann.