c S
Dnevne novosti

Njemačka želi Srbiju u EU te napredak u dijalogu s Kosovom

24.08.2011 07:18 BEOGRAD, 23. kolovoza 2011.(Hina), Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u utorak, nakon sastanka sa srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem, kako Njemačka želi Srbiju unutar Europske unije (EU), ali i da se od Srbije očekuje napredak u dijalogu s Kosovom.
"Moja poruka ovdje u Beogradu glasi: mi želimo Srbiju u EU, mi smo čvrsto uvjereni da je Srbiji mjesto u EU i uvjereni smo da je miran zajednički život u Europi jedino moguć kada su sve zemlje Zapadnog Balkana članice EU'', istaknula je njemačka kancelarka. Podsjetivši na to da se ponekad postavlja pitanje: ''Da li nas zaista žele ili samo postavljaju nove prepreke?'', Merkel je kazala kako je zbog toga toliko važno da je Hrvatska uspjela na putu ka članstvu u EU jer se može reći da to nije točno i da EU zaista želi svaku pojedinačnu zemlju.

Dodavši kako proces približavanja EU ovisi o napretku po kriterijima koji postoje za pristupne pregovore, Merkel je istaknula da zato i vidi "dobre šanse za Srbiju". "Moja poruka njenim građanima je da ne želimo buditi lažna očekivanja, već da je to i u interesu EU'', kazala je.

Njemačka kancelarka također je istaknula da, ukoliko Srbija želi postići status kandidata za članstvo u EU, to znači da ona treba obnoviti dijalog s Kosovom i postići rezultate u tom dijalogu te omogućiti da misija Eulex radi u svim djelovima Kosova i pomoći da se ukinu paralelne strukture, a ne da se uspostavljaju nove.

''Njemačka je priznala Republiku Kosovo, Srbija to nije učinila, to je jedna situacija gdje ipak moramo uznapredovati. Za nas su sljedeći koraci rezultati u dijalogu, normalan rad Eulexa i ukidanje paralelnih struktura na sjeveru Kosova'', kazala je Merkel te istaknula kako je Europa zapravo rješenje i da će prihvaćanjem Schengenskog sporazuma biti ukinute granice među državama.

Njemačka kancelarka upozorila je kako je neophodno spriječiti unilateralne poteze, dodajući da se sva pitanja ne mogu riješiti jednim potezom, već da treba postupno otvarati nove mogućnosti. ''Mi smatramo da se dijalog može voditi i da će onda opasnost od poduzimanja unilateralnih koraka biti manja. Mi želimo rezultate tijekom tog dijaloga, ljeto nije bilo baš sjajno i dovelo je do nekih stvari za koje smo smatrali da su prevladane'', kazala je Merkel aludirajući na nedavne sukobe na graničnim prijelazima između Kosova i Srbije.

Srbijanski predsjednik Boris Tadić izjavio je nakon razgovora s njemačkom kancelarkom kako Srbija traži od svojih europskih partnera da bude tretirana na isti način kao i sve ostale zemlje te da nema iluziju da bi u EU mogla unijeti novi sukob, nego želi kroz dijalog riješiti sukobe u regiji.

''Srbija ostaje privržena miru i mirnom i dogovornom rješenju, mi želimo nastaviti dijalog vezan za Kosovo. Srbija želi rješenje, ne želi zamrznuti konflikt'', kazao je Tadić. Tadić je dodao kako je Srbija duboko uvjerena da je ispunila ili će u narednih nekoliko tjedana ispuniti sve kriterije vezane za status kandidata.

''Mi smatramo da status kandidata nije dovoljan, imajući u vidu naše aspiracije, mi želimo datum za početak pregovora jer tada će biti učinjen taj sudbonosni korak i neće biti moguće da dođe do neke revizije tog europskog političkog procesa u Srbiji'', istaknuo je.

U pogledu Kosova, srbijanski predsjednik ocijenio je kako je ''više nego očigledna'' strategija Prištine da se unilateralnim aktima mijenja situacija na terenu i da se uspostavlja nova politička realnost te dodao kako Srbija od EU očekuje potpuno jasno stajalište upućeno albanskom vodstvu u Prištini kao i da je Srbija posvećena mirnom rješenju.

Govoreći o njemačko-srbijanskim gospodarskim odnosima, Tadić je izrazio zadovoljstvo razinom njemačkih ulaganja u srbijansko gospodarstvo, dok je Merkel također izrazila potporu investiranju njemačkih tvrtki u Srbiji.