c S
Dnevne novosti

BiH bi mogla do prosinca podnijeti zahtjev za članstvo u EU

24.08.2011 07:16 SARAJEVO, 23. kolovoza 2011.Hina, Bosna i Hercegovina mogla bi do kraja godine podnijeti zahtjev za članstvo u Europskoj uniji ako se do tada postigne politički dogovor i usvoje barem dva zakona na kojima trenutačno inzistira Bruxelles te ako započnu pripreme za izmjene ustava kojima bi se ukinula diskriminacija pripadnika manjinskih entičkih skupina u izbornom procesu, najavio je u utorak predsjedatelj Povjerenstva za europske integracije Parlamenta BiH Halid Genjac.
Nakon sjednice ovog povjerenstva, održane u Sarajevu, Genjac je novinarima kazao kako je jasno da će ovogodišnje izvješće EU o napretku postignutom u BiH biti negativno zbog zastoja u reformskim procesima izazvanih aktualnom političkom krizom, no dodao je kako postoje izgledi da se stanje promijeni do kraja godine.

Članovi Povjerenstva za europske integracije Parlamenta BiH procijenili su kako bi EU mogla prihvatiti molbu BiH za primanje u punopravno članstvo pod uvjetom da se do kraja godine usvoje zakoni o popisu i o državnoj pomoći.

Također bi bilo potrebno da započne djelovati radna skupina koja bi pripremila izmjene ustava odnosno njegovih odredbi koje isključuju pripadnike manjinskih naroda iz članstva u Predsjedništvu BiH i Domu naroda Parlamenta BiH.

Ravnateljica Ravnateljstva za europske integracije BiH Nevenka Savić kazala je kako je sasvim jasno da je daljnji napredak BiH na putu ka EU stvar unutarnje političke volje koja trenutačno ne postoji.

"Činjenica je da se jaz između BiH i drugih zemalja regije povećava", upozorila je Savić, a kao primjer navela je činjenicu da BiH nije u stanju iskoristiti ni raspoloživa sredstva iz pretpristupnih fondova EU (IPA) jer se političari ne mogu dogovoriti oko projekata koje bi trebalo financirati.