c S
Dnevne novosti

Francuska smanjila očekivanja za gospodarski rast

25.08.2011 07:20 ZAGREB, 24. kolovoza 2011.(Hina), Francuska je vlada u srijedu objavila svoja predviđanja za gospodarski rast, sada procijenjena na 1,75 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP) u 2011. i 2012. iako su se ranija predviđanja kretala oko 2 posto u 2011. i 2,25 posto 2012., prenosi AFP riječi premijera Francoisa Fillona, javile su agencije.
"Realnost nas primorava da prilagodimo pretpostavke o gospodarskom rastu. Za ovu godinu predviđamo gospodarski rast od 1,75 posto umjesto 2 posto, koliko smo ranije predviđali", kazao je Fillon.

Objasnivši da se dugovi u bogatim zemljama odražavaju na globalni rast, Fillon je kazao da njegova vlada razmatra uvođenje poreza od tri posto na godišnje prihode iznad 500.000 eura i modificiranje poreza na dohodak od nekretnina, kako bi Francuska sljedeće godine ostala na deficitu od 4,5 posto BDP-a, a 2013. došla na ispod tri posto.

"Ovo su oštre mjere, ali naša zemlja mora ostvariti planove vezane uz proračunski manjak. To je u interesu svih Francuza", poručio je Fillon.

MMF je prošli mjesec upozorio Francusku kako će promašiti cilj od 3 posto proračunskog deficita 2013. ukoliko se ne naprave ozbiljnije proračunske uštede.

Predsjednik Nicolas Sarkozy naložio je početkom kolovoza svojim ministrima financija i proračuna da osmisle mjere smanjenja proračunskog manjka, ali s mislima već na predsjedničke izbore u travnju, želi izbjeći drastične mjere koje poduzimaju Italija i Španjolska.

"Bili smo pažljivi pri odabiru mjera, odlučivši se za one koje promiču fiskalnu i socijalnu pravdu", poručio je Fillon.