c S
Dnevne novosti

Josipović: popis veleposlanika nije izišao s Pantovčaka

25.08.2011 07:24 ZAGREB, 24. kolovoza 2011.(Hina), Predsjednik Republike Ivo Josipović, gostujući na obilježavanju 20. obljetnice Vojne policije u Zagrebu rekao je da popis s imenima mogućih veleposlanika nije u medije došao iz njegova ureda.
Imena mogućih veleposlanika "izišla su davno prije u javnost...ona nisu izišla u medije s Pantovčaka. Odakle su izišla, možda se može pronaći ali, zaista, slažem se da je to sramota", dodao je.

Potpredsjednik vlade i ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković ocijenio je ranije da je objava kandidata za nove veleposlanike u medijima napad na njegovo ministarstvo iza kojeg stoji SDP, ali nije želio nagađati jesu li imena procurila iz Ureda predsjednika Ive Josipovića .

"Neću spekulirati odakle su procurila imena, ali iz MVPEI-a sigurno nisu", rekao je Jandroković dodajući da je spreman za što skoriji sastanak s Josipovićem na kojem bi se "ime po ime" analizirao prijedlog o novim veleposlanicima i konzulima.

"Predsjednica Vlade Jadranka Kosor pozvala ga je (Josipovića) na sastanak. Spremni smo za korektan razgovor na kojem ćemo donijeti adekvatne odluke", rekao je Jandroković "Kada je riječ o mogućem sastanku vezanom uz veleposlanike, ja sam načelno uvijek spreman na sastanak sa svima, ali procedura se neće promijeniti.

Imamo zakon i ustav i to se mora poštivati", kazao je predsjednik Josipović. Predsjednik je rekao da je spreman obaviti razgovor o svakom pojedinom kandidatu kada dobije službeni prijedlog i mišljenje nadležnog odbora te da, naravno, nema ništa protiv i da s predsjednicom vlade o tome razgovara.

Na pitanje novinara o mogućem terminu tog sastanka s premijerkom Kosor rekao je da će do njega doći "kada to dopuste obveze". Novinari su predsjednika upitali misli li i dalje da ministra Jandrokovića treba smijeniti.

"Ja sam rekao što bih ja napravio, ali ja znam da je to stvar gospođe predsjednice vlade i ja nemam pravo njoj naređivati". On je dodao da svaki ministar koji na taj način napadne predsjednika države zasigurno treba snositi posljedice i ponovio da je to u nadležnosti premijerke Kosor.